Počinje haos: Nemci raspoređuju vojsku

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 13:28

Počinje haos: Nemci raspoređuju vojsku

"Nemačka planira da stacionira dodatnih 4.000 vojnika u Litvaniji kako bi pomogla u obezbeđivanju istočnog krila NATO-a".

To je rekao danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Nemačka je spremna da trajno stacionira jaku brigadu u Litvaniji“, rekao je Pistorijus u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije. Neophodno je izgraditi objekte za smeštaj vojnika, rekao je nemački ministar odbrane. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Litvanija je više puta pozivala Nemačku da rasporedi borbene snage u zemlji koja se graniči sa ruskom enklavom Kalinjingradom. Nemačka je u junu prošle godine obećala da će imati brigadu potpuno spremnu za odbranu Litvanije u slučaju napada.

Ali Berlin se do sada opirao trajnom stacioniranju većine brigade u Litvaniji, insistirajući da se vojnici mogu brzo rasporediti iz baza u Nemačkoj.

U malom mestu Rukli u Litvaniji trenutno postoji samo komandno mesto brigade sa oko 20 nemačkih vojnika. Ostali ostaju na različitim lokacijama u Nemačkoj. Druge nemačke snage su u Litvaniji kao deo borbene grupe NATO-a predvođene Nemačkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pistorijus: Nemačka spremna da rasporedi 4.000 vojnika u Litvaniji radi jačanja istočnog boka NATO

Izvor: Danas, 26.Jun.2023

Nemačka je spremna da rasporedi oko 4.000 vojnika u Litvaniji da bi ojačala istočni bok NATO, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Nastavak na Danas...

Nijemci raspoređuju vojsku

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2023

VILJNUS - Njemačka planira da stacionira dodatnih 4.000 vojnika u Litvaniji kako bi pomogla u obezbjeđivanju istočnog krila NATO-a. To je rekao danas njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bundesver u Litvaniji: 4.000 vojnika u cilju odvraćanja

Izvor: Deutsche Welle, 27.Jun.2023, 11:52

Nemačka namerava da u Litvaniji trajno stacionira 4.000 vojnika. Njihovo prisustvo bi trebalo da ima efekat odvraćanja. Međutim, uslovi su da na to pristane NATO i da Litvanija obezbedi infrastrukturu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.