Nemci postavljaju Patriot u Litvaniji

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 11:52

Nemci postavljaju "Patriot" u Litvaniji

Nemačka je počela da postavlja sisteme protivvazdušne odbrane Patriot u Litvaniji koji će osiguravati samit NATO-a u Vilniusu.

Taj samit održaće se za nešto manje od dve sedmice, saopšile su u četvrtak oružane snage te baltičke zemlje, prenosi Al Džazira.

Članica EU-a objavila je fotografije na kojima je zabeležen ulazak konvoja nemačke vojske u Viljnus, glavni grad Litvanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje koja se graniči s ruskom eksklavom Kalinjingrad te Belorusijom, bliskim ruskim saveznikom.

Ovo je prvo raspoređivanje projektila Patriot u Litvaniji, navela je litvanska vojska. Sistemom će upravljati nemački vojnici, piše Dpa a prenosi Hina.

Nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da se raspoređivanje Patriota sprovodi na zahtev NATO-a i u bliskim konsultacijama s Litvanijom.

Patriot predstavlja sistem protivvazdušne odbrane zemlja-vazduh, i smatra se efikasnim sistemom odbrane od ruskih raketa. Opremljen je lanserom koji nosi više raketa, uz radarsko vozilo i kontrolnu sobu.

Zemaljski radarski sistem detektuje i prati metu unutar radijusa od 80 kilometara, te lansira raketu Patriot na metu kako bi je uništio pre nego što stigne do odredišta.

Raketa je opremljena sistemom za navođenje i korekciju putanje, ima sposobnost presretanja i uništavanja balističkih i krstarećih raketa i nekih vrsta aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.