Ne blokira Litvanija, Poglavlje 31 u fioci Berlina?

Izvor: B92, 16.Avg.2018, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne blokira Litvanija, Poglavlje 31 u "fioci" Berlina?

Beograd -- Postoji mogućnost da Poglavlje 31 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, bude otvoreno tek pri kraju pregovora.

To navodi list “Danas” pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Berlinu.

U analizi koji list u petak donosi pod naslovom "Poglavlje 31 'u fioci' Berlina" isti izvori ocenjuju da pitanje otvaranja Poglavlja 31 "nije na dnevnom redu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čime je, po “Danasu”, potvrđeno saznanje portala Juropijen Vestern Balkans (European Western Balkans) da Litvanija nije odgovorna za blokiranje otvaranja tog poglavlja, već da se Izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 nalazi "u fioci nekog moćnog ministarstva spoljnih poslova jedne od država članica EU".

U Ministarstvu spoljnih poslova Litvanije je za “Danas” rečeno da će EU ostati otvorena za države koje pokažu "nedvosmislenu evropsku orijentaciju" i koje "sprovode nužne reforme".

"Litvanija i druge države članice su zabrinute zbog smanjenog stepena usklađivanja Srbije sa zajedničkim pozicijama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike - trenutno je stepen usklađivanja 49 odsto", navodi litvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Isto ministarstvo kao jedan od razloga za zabrinutost navodi i neusklađivanje stava Srbije sa pozicijom EU o "ruskoj agresiji u Ukrajini" i zbog učešća Srbije u godišnjim vojnim vežbama sa Rusijom ""u blizini granica EU i NATO-a".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.