Izvor: B92, 10.Mar.2013, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Litvanija pozitivno o pregovorima"

Beograd -- Pomoćnik ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić kaže da Litvanija ne čeka ishod pregovora s Prištinom, ali ga prati i pozitivno ocenjuje korake srpske vlade.

"Tu je instrukcija Vlade Srbije po pitanju učešća Kosova sa zvezdicom u regionalnim organizacijama, takođe su pohvalili donošenje Platforme i usvajanje Rezolucije. Iz razgovora se videlo da su zaista pozitivno ocenili zrelost i spremnost vlade da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešava pitanja koja su veoma osetljiva i videli da smo posvećeni kompromisu", rekla je Vasić za "Politiku".

Litvanija je jedina država EU koja nije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala 2008. godine,

Na pitanje da li će Litvanija ratifikaciju SSP razmatrati tokom prolećnog zasedanja i da li to zavisi od uspeha pregovora s Prištinom i od drugih nerešenih pitanja koja postoje između dve zemlje, Vasić kaže da je prijatno iznenađena zbog toga što su svi razgovori sa litvanskim zvaničnicima bili konstruktivni.

"Litvanska strana je pohvalila akcije Vlade Srbije, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i promene koje su učinjene u reformi pravosuđa i državne uprave, jer su ta poglavlja izuzetno važna i vode nas ka transformaciji sistema i upravo vode Srbiju ka EU", navela je Vasić.

Ona je rekla i da se u aprilu, kada ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić treba da poseti Litvaniju, očekuje potpisivanje bilateralnog sporazuma o evropskoj saradnji, koji bi omogućio razmenu iskustva iz oblasti evropskih integracija.

Povodom imenovanja Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN, koji je potisnuo predstavnika Litvanije, Vasić pretpostavlja da oni to neće zaboraviti, jer im se nije dopao način na koji se desilo.

"Ali litvanska strana ili bilo koja strana s kojom Srbija pregovara ima neke nove pregovarače, nove ljude u diplomatiji koji su okrenuti budućnosti. i Litvanci su takođe podržali našu okrenutost ka budućim aktivnostima, pozitivnim rezultatima i trudimo se da ono sve ono što nije lepo ostavimo iza nas."

Na pitanje da li se neko u novoj postavi MSP bavi lobiranjem protiv priznavanja kosvske nezavisnosti Vasić kaže da svi koji rade u MSP na neki način rade na tome da se zaštite nacionalni interesi, naša granica, na poštovanju Ustava.

Povodom najave novog predsednika Češke Miloša Zemana da će se zauzeti da njegova zemlja povuče priznavanje Kosova, ona je rekla da kontakte sa administracijom drugih država vodi sektor za bilateralu sa kojim će iduće sedmice imati konsultacije i imati konkretniji odgovor.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.