Litvanija, Letonija i Estonija saglasne su da otvore vazdušni prostor za vojne operacije NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2023, 10:09

Litvanija, Letonija i Estonija saglasne su da otvore vazdušni prostor za vojne operacije NATO-a

 
Litvanija, Letonija i Estonija u utorak su se složile da otvore svoj vazdušni prostor za vojne operacije NATO-a, potpisavši u tom smislu deklaraciju na marginama samita NATO-a u Vilnjusu.
„Potpisani dokument je važan korak za obezbeđivanje odbrane vazdušnog prostora naših zemalja. U narednih nekoliko godina, Litvanija planira da uloži više od 140 miliona evra u razvoj infrastrukture svoje vazdušne baze u kojoj se nalazi saveznički kontingent“, izjavio je litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas nakon što su on i njegove kolege potpisali deklaraciju. Dokument predviđa da saveznici mogu bez ograničenja da koriste vazdušni prostor baltičkih država za mere odvraćanja, pojačane patrolne misije i vežbe velikih razmera. Zemlje, koje nemaju svoje vazduhoplovstvo, oslanjaju se na svoje NATO saveznike u odbrani svog vazdušnog prostora. Od 2004. godine saveznički borbeni avioni su bazirani u vazdušnoj bazi Zoknjaj u Litvaniji na rotacionoj osnovi. 2014. godine, vazdušna baza Amari u Estoniji korišćena je kao druga baza za misiju. Litvanija se zalaže da misija promeni status iz patrolnog u borbeni. Takozvana vazdušna policija kontroliše prostor iznad baltičkih zemalja i ne smatra se vojnom misijom. Sa borbenim mandatom, borbeni avioni alijanse mogli bi, u slučaju krize, da učestvuju u vojnim operacijama i da budu integrisani u odbrambene planove Litvanije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Litvanija,   NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.