Belorusija opozvala svoje ambasadore u Varšavi i Viljnusu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2020, 19:04

Belorusija opozvala svoje ambasadore u Varšavi i Viljnusu

Belorusija je objavila danas da je pozvala "na konsultacije" svoje ambasadore iz Poljske i Litvanije, dve zemlje koje aktivno podržavaju pokret protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Diplomate će u ponedeljak biti pozvane da se vrate u zemlju, rekao je portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz, prenosi državna novinska agencija Belta.

On je takođe pozvao Viljnus i Varšavu da pozovu nazad u zemlju njihove ambasadore u Minsku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Ambasadori Poljske i Litvanije u Belorusiji pozvani su danas u belorusko ministarstvo spoljnih poslova koje je osudilo "posebno destruktivnu ulogu" njihovih zemalja, dodao je Glaz.

Minsk je takođe zatražio od dva ambasadora da smanje svoje osoblje u Belorusiji, za Poljsku sa 50 na 18 diplomata, a za Litvaniju sa 25 na 14, dodao je portparol.

U Litvaniji se od avgusta nalazi beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovskaja, Lukašenkova rivalka na osporavanim predsedničkim izborima. Poljski premijer Mateuš Moravjecki sastao se sa njom početkom septembra i dao joj uveravanja da je Poljska otvorena za Beloruse koji se bore za "promene".

Litvanski šef diplomatije Linas Likevicijus rekao je danas da je "razočaran" odlukom Minska ali je dodao da za uzvrat Viljnus ne namerava da opozove svog ambasadora niti da prekine diplomatske odnose sa Belorusijom.

"Nismo zainteresovani da smanjimo kanale komunikacije", rekao je on novinarima dodajući da je želja da se smanje diplomatske veze "više znak slabosti nego snage".

Opoziv ambasadora dodaje se na najavu Minska da će uvesti sankcije kao odgovor na sankcije Evropske unije protiv beloruskiih zvaničnika optuženih za represiju prema opoziciji ili za falsifikovanje rezultata predsedničkih izbora od 9. avgusta.

Objava o ponovnom izboru Lukašenka, na vlasti od 1994, pokrenula je ogromne demonstracije, opozicija i Zapad smatra da su rezultati bili lažirani.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.