Baltičke zemlje prete Rusiji novim sankcijama

Izvor: Press, 21.Jun.2014, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baltičke zemlje prete Rusiji novim sankcijama

Letonija, Litvanija i Estonija, koje su se odvojile od Sovjetskog Saveza 1990. i 1991. godine, već su se zalagale za oštrije sankcije EU protiv Moskve, posle pripajanja Krima Rusiji.

"Ako se situacija (na istoku Ukrajine) ne smiri, Letonija će podržati treći blok sankcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ", rekao je premijer te zemlje Lajmdota Straujuma, na konferenciji za novinare posle sastanka sa svojim kolegama iz baltičkih zemalja i predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom u prestonici Estonije.

Premijer Litvanije Algirdas Bulkevičijus, rekao je da je njegov stav po tom pitanju isti, dok je njegov kolega iz Estonije Taavi Roivas, dodao da će, ako ne dođe do deeskalacije sukoba u Ukrajini, dodatne sankcije Rusiji biti jedino što će EU moći da učini.

Lideri SAD, Francuske i Nemačke,, složili su se ranije da Rusija rizikuje nove sankcije, ako odmah ne preduzme korake da smiri tenzije na ukrajinskoj granici.

Predstavnici članica EU, o tome će najverovatnije razgovarati na samitu u Briselu naredne sedmice, preneo je Rojters.

Evropska unija je do sada uvela ograničene mere - zamrzavanje imovine i zabranu putovanja pojedincima i kompanijama u Rusiji i Ukrajini - preduzevši korake protiv Rusije, uključujući različite vrste restrikcija, od uvoza luksuzne robe do zabrane za naftu i gas.

Barozo je, na konferenciji za novinare, pozvao članice EU da zauzmu zajednički stav o uvođenju novih sankcija.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.