Žestoke borbe u Gadafijevom rodnom gradu

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoke borbe u Gadafijevom rodnom gradu

Strahovanja da bi Libija mogla da se suoči sa dugotrajnim sukobima, kao što je to bio slučaj sa Irakom i Avganistanom

Prema izveštajima agencija

Sirt/Tunis/Niamej– Pobunjeničke snage naišle su na žestok otpor Gadafijevih boraca u Sirtu, gde se vode bitke za svaku ulicu, a njihove vođe pokušavaju da otvore novi front protiv snaga lojalnih Gadafiju koje i dalje brane najsimboličnije uporište >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svrgnutog režima.

Pobunjeničke snage, uz podršku teške artiljerije i raketa pokušale su da napreduju kroz stambene četvrti Gadafijevog rodnog grada, ali ih je dočekala kiša metaka i minobacačkih granata. Poljska bolnica postavljena na benzinskoj pumpi izvan grada ispunjena je ranjenim pobunjenicima–prenosi Beta.

Žestok otpor koji pružaju Gadafijeve snage pokazuje da su dobro naoružani i da ih libijske nove vlasti neće tako lako slomiti, ocenila je agencija AP.

Takva situacija, takođe, pokreće strahovanja da bi Libija mogla da se suoči sa dugotrajnim sukobima, kao što je to bio slučaj sa Irakom i Avganistanom–prenosi Tanjug.

U ranijim bitkama, Gadafijevi borci pucali su sa minareta džamija i visokih zgrada. Na ulicama, dve strane ratovale su mitraljezima visokog kalibra, raketama i raketnim bacačima. „Ne postoji potpuna kontrola nad Sirtom”, kazao je Hasan Durai, predstavnik Sirta u novoj privremenoj vladi. On je rekao da su pripadnici pobunjeničkih snaga preneli da su neposredno pred početak ofanzive videli jednog od Gadafijevih sinova Muatasima, ali da on kasnije nije primećen.

Dok su bitke besnele, lideri pobunjenika tvrdili su da su blizu postizanja sporazuma o predaji sa vođama regiona Harava, 80 kilometara istočno od Sirta. Kada bi taj sporazum bio postignut, pobunjenicima bi se otvorio novi put za napad na Sirt.

Ipak, Gadafijev portparol Musa Ibrahim kazao je da nema opasnosti da će pristalice Gadafija izgubiti taj grad. „Sposobni smo za višemesečni otpor”, kazao je Ibrahim u telefonskoj izjavi sirijskoj televiziji Al-Raj.

Nije poznato gde se nalaze Gadafi i njegovi sinovi. Ostali članovi porodice smestili su se u Alžiru i Nigeru.

Članovi režima Moamera Gadafija koji su potražili utočište u Nigeru neće biti vraćeni Libiji bez garancija za njihovu sigurnost, saopštio je juče  portparol vlade Nigera, Maru Amadu. Ukupno 32 Libijca među kojima najmanje pet članova najužeg kruga, kao što su Gadafijev sin Sadi i šef bezbednosti Gadafija, podseća Rojters, stigli su proteklih dana u Niger nakon što su prešli pustinju koja razdvaja ove dve zemlje.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Ben Rods izjavio je preksinoć da SAD ne raspolažu informacijama da je Gadafi napustio Libiju, ali i da je nejasno gde se on tačno nalazi. Iako Gadafi nije uhapšen, SAD su uverene da je njegov režim srušen, dodao je Rods.

Ibrahim tvrdi da je Gadafi u Libiji i da lično rukovodi snagama koje se bore protiv privremene vlade u preostalim uporištima. „On rukovodi svim aspektima ove borbe, razgovara sa ljuidma, podučava ih, nadgleda otpor”, rekao je portparol.

 Ibrahim je tvrdi i da su u vazdušnim napadima NATO-a na Sirt pretprošle noći pogođeni jedan hotel i jedna stambena zgrada i da su ubijene 354 osobe. „NATO je sinoć napao Sirt sa više od 30 projektila usmerenih na glavni hotel u gradu i zgradu sa više od 90 stanova. Kao rezultat ovog napada za samo jednu noć ubijeno je 354, povređeno 700 a ranjeno 89 ljudi”, rekao je Ibrahim britmskoj agenciji preko satelitskog telefona iz Sirte. U poslednjih 17 dana u napadima NATO-a ubijeno je 2.000 stanovnika Sirte, dodao je on.

Komunikacija sa Gadafijevim rodnim gradom je od pada Tripolija uglavnom odsečena tako da Ibrahimove tvrdnje nije moguće proveriti, napominje Rojters.

Uslovi u Sirtu, u međuvremenu, sve su gori za one koji su se našli u unakrsnoj vatri. Nuri Abu Bakr, 42-godišnji učitelj koji je pobegao iz Sirta, rekao je da u tom gradu nema struje ni lekova, kao i da su zalihe hrane skoro iscrpljene.

U Bani Validu, 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, pobunjenici su bili prinuđeni na povlačenje kada ih je dočekala žestoka snajperska vatra i granate Gadafijevih pristalica koje drže ključne položaje iznad doline koja vodi u grad.

Više od tri sedmice nakon što su pobunjenici ušli i Tripoli i zbacili Gadafija, snage verne Gadafiju još imaju pod kontrolom deo teritorije duž centralne obale i južni deo pustinje.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija dodelila je u petak glasanjem mesto Libije u tom telu– Prelaznom nacionalnom savetu. To znači da će viši zvaničnik saveta moći da se obrati u ime Libije na ministarskom zasedanju Generalne skupštine iduće sedmice i da učestvuje na sastancima.

Savet bezbednosti UN u petak je odobrio slanje nove misije UN u Libiju.

objavljeno: 18.09.2011
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.