VELEOBRT U LIBIJI, UKLJUČILI SE I EMIRATI: Erdogan besan, situacija na terenu mu ne ide u prilog

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 22:10

VELEOBRT U LIBIJI, UKLJUČILI SE I EMIRATI: Erdogan besan, situacija na terenu mu ne ide u prilog

Predsednik Turske nije očekivao ovakav preokret u Libiji

Turska i njen predsednik Redžep Tajip Erdogan i cela njegova administracija su nezadovoljni "trajnim prekidom vatre" postignutim između strana u libijskom sukobu.

Predstavnici Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) sa sedištem u Tripoliju i Libijska nacionalna armija (LNA) feldmaršala Kalife Haftara, koji se bore u ime Predstavničkog doma sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sedištem u Tobruku, potpisali su trajni sporazum o prekidu vatre.

Recently French President Macron has become the spokesman of the anti-Turkey platform.

"State" in Libya, "Oil" in Libya, "Authority" in the Mediterranean, "Colonial Image" in Africa, "Religion" in Nagorno Karabakh...

Macron's psychology causes his aggression. pic.twitter.com/GGSjkV2Exz

— Clash Report (@clashreport) October 26, 2020

To znači da je moguće političko rešenje, a takođe ugrožava dogovor Turske sa GNA da eksploatiše svoju EEZ u Sredozemnom moru, kako bi mogla da istražuje i crpi resurse.

Takođe ugrožava potencijalni pristup Turske libijskim naftnim poljima i dva vojna objekta koja su joj obećana - Misrata i al-Vadija. Kao takva, administracija predsednika Erdogana je krenula, prvo da optužuje UAE da još uvek šalju oružje LNA iz zemalja kao što su Belorusija, Kina i druge.

Libya Savunma Bakanı Selahaddin en-Nemruş:

İmzalanan ateşkes anlaşması, müttefiğimiz Türkiye ile var olan askeri anlaşmaları kapsamıyor.

Türk müttefiğimiz ile süren ve sürecek olan askeri eğitim programlarının devam edeceğini ve ortaklığımızı güçlendireceğimizi vurguluyoruz. pic.twitter.com/TNtBAoBDg8

— Clash Report (@clashreport) October 26, 2020

To je urađeno putem "Clash Report-a", poznatog pro-turskog propagandnog Tvitter naloga. Takođe, postoji nada da uprkos prekidu vatre, GNA i dalje planira da preuzme svoje obaveze u sporazumu, ili se bar Ankara tome nada.

Turska je takođe nezadovoljna francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji je postao "portparol antiturske platforme".

Ono što je Turska postigla zauzvrat za posao za koji očekuje da će biti veoma koristan za nju je sledeće: odbacila je snage LNA od Tripolija i borba je već tada bila u zastoju. Nije uspeo da zauzme Sirt, čak nije ni pokušao da ga napadne, jer bi Egipat verovatno ušao u rat u tom trenutku.

BELARUS:

✅VOSTOK 3D RADAR

✅S-300 Air Defense System

✅S-125 Air Defense System

CHINA:

✅WING LOONG 2

✅GUIDED ARTILLERY SHELL

BRAZIL:

✅SUPER TUCANO#UAE ILLEGALLY CONTINUES TO SUPPLY ARMS TO #HAFTAR MILITIAS pic.twitter.com/UbA9riz70e

— Clash Report (@clashreport) October 26, 2020

Ankara je iznela nekoliko zahteva, rasporedila blizu 10.000 militanata, desetine hiljada delova opreme i hardvera i svoje vojne stručnjake da pruže pomoć, i postigla je određeni uspeh.

Sada, međutim, pokušava da formira priču u kojoj su UAE dobročinitelji LNA da zapravo pružaju LNA besplatne ruske sisteme protivraketne odbrane S-300, i zato Turska nije postigla uspeh, ali i da je prekid vatre bio greška.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.