Upravni sud odbacio tužbu ministarstva protiv poverenika, a povodom pogibije službenika ambasade

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravni sud odbacio tužbu ministarstva protiv poverenika, a povodom pogibije službenika ambasade

Upravni sud odbacio je tužbu Ministarstva spoljnih poslova Srbije podnetu protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojim je poverenik naložio ministarstvu da novinaru N1 dostavi kopiju izveštaja radne grupe ministarstva, sačinjenog povodom pogibije službenika ambasade Srbije u Libiji ;Slađane Stanković i Jovice Stepića u februaru 2016.

Na sajtu poverenika je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << objavljeno da je u obrazloženju svoje odluke Upravni sud naveo da Ministarstvo spoljnih poslova ne može da bude stranka u tom postupku iz razloga što u postupku pred Poverenikom nije rešavano o nekom pravu ili na zakonu zasnovanom interesu tužioca (Ministarstva), već o dužnosti tužioca da kao nadležni organ bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema rešenja Poverenika postupi po zahtevu stranke, tj. tražioca informacije.

Kako je navedeno, u međuvremenu Upravni sud je Povereniku dostavio još jednu tužbu Ministarstva spoljnih poslova Srbije na odgovor, podnetu protiv rešenja Poverenika, kojim je Poverenik takođe naložio Ministarstvu da novinaru produkcije Insajder, dostavi kopiju izveštaja radne grupe Ministarstva, sačinjenog povodom pogibije službenika ambasade Srbije u Libiji.

"Organi javne vlasti na različite načine prolongiraju izvršenje obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika. Podnošenje tužbi protiv takvih rešenja od strane prvostepenih organa javne vlasti jeste jedan od tih načina, uprkos jasno i nedvosmisleno izraženom stavu Upravnog suda (ranije Vrhovnog suda Srbije) u mnogobrojnim odlukama da organi javne vlasti u tim slučajevima nisu stranka u postupku", navodi se na sajtu poerenik.

Stoga bi, kako se ističe, organi javne vlasti trebalo da izbegavaju takvu praksu i da izvršavaju odluke poverenika, a posebno u situacijama gde postoji pojačan interes javnosti da zna, kao što je to u konkretnom slučaju koji se tiče pogibije naših državljana u Libiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Organi vlasti i dalje izbegavaju da dostave informacije povereniku

Izvor: RTS, 24.Jan.2019

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je organe javne vlasti da izvršavaju njegove odluke, a posebno u situacijama gde postoji pojačan interes javnosti da zna, kao u slučaju pogibije dvojice službenika Ambasade Srbije u Libiji, u februaru 2016....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.