Organi vlasti i dalje izbegavaju da dostave informacije povereniku

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organi vlasti i dalje izbegavaju da dostave informacije povereniku

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je organe javne vlasti da izvršavaju njegove odluke, a posebno u situacijama gde postoji pojačan interes javnosti da zna, kao u slučaju pogibije dvojice službenika Ambasade Srbije u Libiji, u februaru 2016. godine. 
U saopštenju navodi da organi javne vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na različite načine, uključujući i podnošenje tužbe protiv rešenja poverenika, prolongiraju izvršenje njegovih obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja.
Takvu praksu podnošenja tužbi bi organi javne vlasti, kaže poverenik, trebalo da izbegavaju. 
Poverenik kaže da je Upravni sud 26. decembra 2018. odbacio tužbu Ministarstva spoljnih poslova podnetu protiv rešenja pverenika kojim je naložio da se novinaru N1 dostavi kopija izveštaja radne grupe Ministarstva, sačinjenog povodom pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji.
U saopštenju se navodi da je Upravni sud u obraloženju te odluke naveo da Ministarstvo ne može da bude stranka u tom postupku, jer pred poverenikom nije rešavano o nekom pravu ili na zakonu zasnovanom interesu tužioca, već o dužnosti Ministarstva da kao nadležni organ bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema rešenja poverenika postupi po zahtevu tražioca informacije.
Upravni sud je, dodaje se, u međuvremenu povereniku dostavio još jednu tužbu Ministarstva spoljnih poslova na odgovor, podnetu protiv rešenja poverenika, kojim je poverenik takođe naložio Ministarstvu da novinaru produkcije Insajder, dostavi kopiju izveštaja radne grupe Ministarstva, sačinjenog povodom pogibije službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića. 
To je učinjeno, kako je naveo, uprkos jasno i nedvosmisleno izraženom stavu Upravnog suda u brojnim odlukama da organi javne vlasti u tim slučajevima nisu stranka u postupku. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.