Uhvaćena Gadafijeva crna kutija

Izvor: RTS, 17.Mar.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhvaćena Gadafijeva "crna kutija"

U Mauritaniji uhapšen nekadašnji šef libijske obaveštajne službe Abdulah al-Senusi. Senusija mnogi nazivaju "crnom kutijom" Gadafijevog režima. Međunarodni krivični sud traži ga zbog optužbi za zločine protiv čovečenosti.

Nekadašnji šef libijske obaveštajne službe, u vreme vladavine Moamera Gadafija, Abdulah al-Senusi uhapšen je u Mauritaniji.

Senusi je u Mauritaniju stigao kasno sinoć iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kazablanke u Maroku, uz pomoć lažnog pasoša Malija. Bivšeg šefa Gadafijevih špijuna traži Međunarodni sud pravde zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti.

Vlasti u Libiji saopštile su da je Senusi uhapšen još u novembru prošle godine, samo dan pošto je uhvaćen Gadafijev sin Sejf al-Islam, koji je pokušavao da pobegne u Niger.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo rekao je da ne veruje da je Senusi uhapšen.

"Shvatio sam da Senusi još nije uhvaćen", rekao je tada Okampo, posle sastanka sa najvišim libijskim zvaničnicima.

Inače, za Senusija važi da je "crna kutija" Gadafijevog režima, jer se smatra da je odgovoran za većinu zločina počinjenih tokom Gadafijeve vladavine.

Kao šef obaveštajaca i zet Muamera Gadafija bio je angažovan na najosetljvijim poslovima režima, u državi, ali i van nje, pa je nadgledao i terorističke operacije izvan Libije.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.