Ubijen Moamer Gadafi

Izvor: B92, 20.Okt.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen Moamer Gadafi

Tripoli/Sirt -- Svetska vest broj jedan je da je svrgnuti vođa Libije Moamer al-Gadafi ubijen u napadu na njegov rodni grad Sirt. Al Džazira objavila snimak mrtvog Gadafija.

Ubijen je i Gadafijev sin Motasim Gadafi, koji je podlegao ranama zadobijenim u Sirtu.

Libijski premijer Mahmud Džibril potvrdio je smrt bivšeg lidera Moamera Gadafija, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bio na vlasti 42 godine, i izjavio da je došao trenutak da Libijci stvore novu, ujedinjenu Libiju, jednog naroda, jedne budućnosti.

On je rekao da će Nacionalni prelazni savet proglasiti oslobođenje Libije danas, najkasnije sutra.

Govoreći na konferenciji za novinare u Tripoliju, premijer Libije Mahmud Džibril je rekao da ima nepotvrđene izveštaje prema kojima je Gadafijev sin Saif al-Islam u konvoju koji beži iz Sirta i da je taj konvoj napadnut.

Džibril je zatražio od susednog Alžira da isporuči članove porodice Gadafi koji su tamo pobegli u avgustu - dva sina Gadafija, njegovu ćerku i njegovu suprugu.

Prethodno su drugi zvaničnici Nacionalnog prelaznog saveta potvrdili da je Gadafi ubijen. Ministar informisanja Mahmud Šaman rekao je da je Gadafi podlegao ranama zadobijenim tokom hapšenja blizu grada Sirta.

Vojni komandant Nacionalnog prelaznog saveta Abdul Hakim Belhadž je potvrdio da je pukovnik Gadafi podlegao ranama, posle obračuna u kojem je uhvaćen. Tada je bio živ i ranjen.

Potpredsednik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Abdul Hafiz Goga je potvrdio da je zbačeni lider Moamer Gadafi ubijen danas i izjavio da će privremena vlada objaviti u narednih nekoliko sati, a možda i ranije, oslobođenje Libije.

"Saopštavamo svetu da je Moamer Gadafi ubijen od strane revolucionara", izjavio je Goga na konferenciji za novinare u Bengaziju.

Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a priču o njegovoj vladavini i svrgavanju koje je počelo u februaru 2011. godine pročitajte u posebnoj vesti.

Za to vreme u rodnom gradu Gadafija, Sirtu, borci libijskog nacionalnog prelaznog saveta se raduju, pucaju u vazduh i uzvikuju "Uništili smo Gadafija i njegove ljude", "Ovo je istorijski trenutak. Ovo je kraj tiranije i diktature"....

Satelitska televizija Al-Džazira javlja da je telo pokojnog Gadafija prebačeno u džamiju u Misrati, dok televizija Al-Arabija tvrdi da se telo nalazi u trgovinskom centru u Tavansi, predgrađu grada Suk.

Libijska televizija i drugi kanali prikazuju snimke mesta na kome je nađen Gadafi - u odvodnim cevima ispod auto-puta, po kome su ispisane parole "Bog je najveći" i "Prezreni Gadafi".

Britanska agencija Rojters je, posle nekoliko oprečnih izveštaja, prenela potvrde da je Gadafijev sin Motasim ubijen dok se borio sa onima koji su ga zarobili.

NATO još nije zvanično potvrdio pogibiju Moamera Gadafija.

Svetski mediji prenose fotografiju krvavog Gadafija, ali i video-snimak njegovog mrtvog tela.

TV Al Džazira, koja je prva objavila vest o smrti Moamera Gadafija, objavila je snimak koji navodno prikazuje ubijenog bivšeg libijskog vođe.

Upozoravamo da je snimak vrlo uznemirujući.

Predstavnici Nacionalnog prelaznog saveta Libije navode da je u Sirtu uhvaćen i nekadašnji portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim.

Komandant 11. brigade vojnih snaga NPS-a Abdul Hakim al-Džalil navodi da je video beživotno telo komandanta nekadašnjih oružanih snaga Libije Abu Bakra Junusa Džabra.

Gadafi je bio uhvaćen i bio je ranjen u obe noge, dok je pokušavao da pobegne u konvoju koji su napali lovački avioni NATO-a.

"On je takođe bio pogođen u glavu. Na njegovu grupu se dosta pucalo i on je poginuo", rekao je Abdel Madžid, predstavnik NPS-a.

Vebsajt progadafijeve televizije Al-Libija demantovao je, međutim, vest o tome da je svrgnuti libijski lider Moamer Gadafi ubijen ili zarobljen.

Al-Libija tvrdi da su "vesti lakeja NATO-a neosnovane i da je Gadafi zdrav".

Italijanska agencija Ansa prenosi da je prvo na arapskim televizijama Al-Džazira i Al-Arabija prikazana fotografija beživotnog tela Gadafija, da bi zatim snimak prenele televizije širom sveta, ali uz ogradu da se ne može potvrditi njihova autentčnost. Na fotografiji se vidi muško telo čiji je jedan deo prekriven krvlju.

Čitav dan su iz Libije dolazile konfuzne informacije, a svetske agencije i zvaničnici bili su oprezni kada je reč o tvrdnjama da je Gadafi mrtav.

"Videli smo medijske izveštaje, ali ne možemo da ih potvrdimo", kaže za Rojters Bet Godelin, predstavnica za štampu Stejt departmenta.

Za sada još nema zvaničnih reakcija Vašingtona.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev reagovao je na vest o hapšenju Gadafija, dok su čelnici EU izdali zajedničko saopštenje.

Abdel Basit Harun, komandant vojnih snaga prelaznih vlasti, rekao je da je Gadafi ubijen u avionskom napadu na konvoj, koji je pokušavao da se izvuče iz grada.

Brisel je potvrdio da su avioni NATO-a jutros oko 7 sati napali konvoj koji se povlačio iz Sirta.

Prethodno je Rojtersu Abdel Madžid, predstavnik prelaznog libijskog saveta, rekao da je Gadafi uhapšen, da je ranjen u obe noge i da je odveden u bolnicu.

Svetski mediji još nemaju jasnu predstavu o sudbini svrgnutog libijskog vodje Moamera Gadafija, pošto još nema zvanične potvrde da je on uhvaćen.

Agencija Asošiejted pres je navela da su vesti o Gadafijevom hapšenju i smrti dolazile iz neproverenih izvora.

Pozivajući se na izjavu zvaničnika Prelaznog nacionalnog saveta Abdela Madžida, agencija Rojters na svom sajtu piše da je Gadafi uhvaćen i ranjen nedaleko od Sirta, kada je pokušao da pobegne iz grada u konvoju koji su bombardovali avioni NATO-a.

Prilikom hapšenja svrgnutog libijskog vođe ubijen je prvi čovek Gadafijeve vojske Abu Bakr Junus Džabr, navodi agencija pozivajući se na isti izvor.

Agencija Frans pres je vest o Gadafijevom hapšenju objavila pozivajući se na izjavu jednog od komandanata vojske Nacionalnog prelaznog saveta Mohameda Leita.

AFP javlja, pozivajući se na drugog predstavnika libijskog prelaznog saveta Mohameda Lejta, da je Muamer Gadafi uhvaćen u Sirtu, da je ozbiljno ranjen, ali da još diše. Prema njegovim rečima, svrgnuti libijski vođa na sebi je nosio odeću žuto-smeđe boje, a na glavi je nosio turban.

Inače, poslednje zvanične vesti iz Libije bile su da su pobunjenici uspeli da zauzmu i poslednje uporište Gadafijevih pristalica - Sirt, njegov rodni grad.

Vojnik koji je navodno uhapsio Gadafija rekao je BBC-ju da je bivši libijski lider zarobljen u jednoj od poluporušenih kuća nedaleko od Sirta i da je u trenutku hapšenja povikao "Ne pucajte, ne pucajte"

Dopisnica BBC-ja iz Tripolija javlja da se u tom gradu čuje pucnjava u znak slavlja zbog vesti o hapšenju Gadafija, kao i da je u gradu zaglušujuća buka od sirena automobila i brodova koji proslavljaju vest da je Moamer Gadafi uhapšen.

Katarska mreža javlja da je živ uhvaćen i sin Moamera al-Gadafija Mutasim Gadafi.

Gadafi je vladao Libijom pune 42 godine - od 1969. godine pa sve do februara ove godine, kada je počela pobuna u Libiji.
Pogledaj vesti o: London,   Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.