U napadu na rusku ambasadu u Tripoliju ubijena dva napadača

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U napadu na rusku ambasadu u Tripoliju ubijena dva napadača

Dvojica napadača ubijena su u napadu demonstranata na ambasadu Rusije u Tripoliju, rekao je danas šef libijske diplomatije Mohamed Abdelaziz, poričući tvrdnju Moskve da je ambasada evakuisana na njegov zahtev.

- Dvojica Libijaca ubijena su u jučerašnjem napadu - rekao je Abdelaziz. On je dodao da je poručio osoblju ambasade da ne provedu noć na prostoru ambasade iz straha od drugog napada, javio je AFP.

Moskva je ranije danas rekla da je evakuisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osoblje ambasade iz Libije pošto je Abdelaziz rekao ambasadoru da Tripoli ne može da garantuje njihovu bezbednost i da ih treba povući.

- To nije tačno. Ne možemo da damo takvu preporuku - rekao je Abdelaziz. On je istakao da je rekao ruskom ambasadoru da ode iz ambasade i provede noć u hotelu ili na sličnom mestu.

Abdelaziz je rekao da je nakon duge diskusije, ruski ambasador dobio nalog iz Moskve da ne napušta ambasadu i da ode iz zemlje ujutro.

Svo osoblje ruske ambasade i njihove porodice evakuisane su u Tunis nakon jučerašnjeg napada, u kom nije bilo povređenih diplomata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je ambasada napadnuta.

U napadu koji se sinoć dogodio, naoružana grupa je upala na teritoriju ruske ambasade u libijskoj prestonici, preskočila zidove, polomila gvozdenu kapiju i pucala u vazduh.

Libijske vlasti veruju da je napad odgovor na ubistvo libijskog pilota koje je počinila Ukrajinka, koja se zatim sklonila u ambasadu Rusije.

Posle toga, grupa ljudi se okupila ispred zgrade ambasade, protestujući i tražeći tu ženu, preneo je AP. U odsustvu jake centralne vlasti u Libiji, dve godine otkako je s vlasti svrgnut Moamer Gadafi, sve je više zavađenih klanova i plemena, kao i islamističkih grupa, navodi AP.

Ekstremisti su u ovoj zemlji u poslednje vreme izveli niz napada na zapadne diplomate, a najveći se dogodio prošle godine u Bengaziju, kada su ubijeni američki ambasador i još trojica Amerikanaca.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Tripoli,   Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Libijski ministar demantuje Moskvu

Izvor: B92, 03.Okt.2013

Tripoli -- Dvojica napadača ubijena su u napadu demonstranata na ambasadu Rusije u Tripoliju, rekao je šef libijske diplomatije Mohamed Abdelaziz, poričući tvrdnju Moskve...Naime, Moskva tvrdi da je ambasada evakuisana na Abdelazizov zahtev..."Dvojica Libijaca ubijena su u jučerašnjem napadu",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.