U NATO napadu poginulo 15 civila, uključujući i troje dece

Izvor: Studio B, 20.Jun.2011, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NATO napadu poginulo 15 civila, uključujući i troje dece

Libijski režim saopštio je da je 15 osoba, uključujući troje dece, poginulo u vazdušnom napadu NATO na rezidenciju prijatelja lidera te zemlje Moamera Gadafija u Sormanu, u blizini Tripolija.

Na mestu napada, izvedenom tokom noći, više zgrada je porušeno, a rezidencija Gadafijevog prijatelja Kuildi Hemidija, bivšeg pripadnika Saveta revolucionarne komande iz 1969, pogođena je sa osam raketa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Portparol režima Musa Ibrahim rekao je novinarima na mestu nesreće da je u napadu 15 ljudi, uključujući troje dece, poginulo i dodao da se radi o "kukavičkom terorističkom napadu koji se ne može opravdati".

Najveći broj žrtava članovi su porodice Hemidi, a među žrtvama su i dvoje unuka tog Gadafijevog saborca. U napadu su život izgubili i članovi dve porodice iz susednih kuća.

Spasilačke službe i dalje tragaju za drugim eventualnim žrtvama pod ruševinama.

NATO priznao da je greškom gađao civile

NATO je priznao da je greškom ubio civile tokom vazdušnog napada na Tripoli, čiji je prvobitni cilj bio jedan vojni lokalitet, ali u kojem je kako tvrde libijske vlasti, na kraju stradalo devet civila, među kojima pet članova iste porodice.

"NATO priznaje da je bilo civilnih žrtava tokom vazdušnog napada na Tripoli", navodi se u saopštenju severnoatlantske alijanse. "Tokom noćašnjeg vazdušnog napada na Tripoli na meti je bio vojni lokalitet sa raketama. Međutim, pokazalo se da jedna bomba nije pogodila predviđeni cilj i da je moguće da je došlo do greške u sistemu što je možda izazvalo određen broj civilnih žrtava", objašnjava se u saopštenju NATO.

Predstavnici vlasti su ranije danas stranim novinarima pokazali tela izvučena iz ruševina bombardovane zgrade. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je u bombardovanju poginulo devet osoba među kojima pet članova iste porodice. On je novinarima kazao da time što ima za cilj civile, NATO čini "divljaštvo".
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi,   Tripoli

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.