Tripoli, zapaljen parlament Libije

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tripoli, zapaljen parlament Libije

Naoružani napadači upali su, a potom i zapalili zgradu libijskog parlamenta u Tripliju. Najmanje 79 žrtava sukoba u Bengaziju.

Poslanik Omar Bušah rekao je za Rojters da su napadači prethodno ispreturali stvari u kancelarijama poslanika.

Kako navodi državna agencija LANA, nepoznati naoružani napadači zatvorili su ulice koje vode ka parlamentu.

U nekoliko delova Tripolija odjekuju pucnji.

Kako je ranije saopštilo libijsko ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zdravlja, najmanje 79 osoba je poginulo, a više od 140 je povređeno u sukobima, koji su u petak izbili između oružanih ekstremista i libijskih snaga lojalnih generalu Halifu Haftaru.

Snage pod vođstvom generala Haftara, koji je 2011. godine vodio pobunu protiv višedecenijskog lidera Moamera Gadafija, bombardovale su položaje radikalne grupe Ansar el Šarije i još jedne islamističke grupe, izjavio je neimenovani portparol "Nacionalne libijske vojske" Haliha Haftara, generala u penziji.

Tri godine posle pobune, svrgavanja i ubistva libijskog vođe Moamera Gadafija, centralne državne vlasti i dalje su slabe, a oružane grupe imaju znatnu moć i često vode međusobne sukobe.

Mnoge zemlje su zatvorile svoje konzulate u Bengaziju, a neke avio-kompanije više ne lete za taj grad, posle napada 2012. godine na američki konzulat. Tada je poginuo američki ambasador u Libiji, kao i još tri Amerikanca.

Haftarovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku. Haftar je napustio vojsku još u Gadafijevo vreme 80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine kada je predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, što je dovelo do njegovog svrgavanja i ubistva.

Ansar el Šarija, osnovana posle Gadafija, na američkom je spisku terorističkih organizacija, a vlasti u Tripoliju navode da general Haftar nema nikave nadležnosti, iako je u februaru najavio da je formirao predsedničku komisiju koja će vladati Libijom do novih izbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.