Teški dani za Sarkozija

Izvor: Deutsche Welle, 30.Sep.2016, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teški dani za Sarkozija

Stvari se loše razvijaju Nikolu Sarkozija. On bi želeo da ponovo bude predsednički kandidat konzervativaca, ali mu sreću kvare glasine o donacijama Gadafija 2007, jedna nova knjiga i pakleni plan socijalista…

„Ništa me neće sprečiti da služim narodu! Ništa, ali baš ništa!" Nikola Sarkozi svoju predizbornu kampanju za predsedničkog kandidata konzervativnih republikanaca, bazira na punoj dozi patetike. U to j situaciji, kaže, potrebna mu je veoma debela koža. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Ali čak ni „gnusna izdaja" neće ga spreči da postigne svoj cilj. Iza te „izdaje", stoji bivši najbliži Sarkozijev savetnik Patrik Buison, sa kojima je u sukobu još od 2012. godine.

Buisonovi napadi, upravo sada, dva meseca pre predizbora, Sarkoziju uopšte nisu potrebni. Krajem novembra će, u nekoj vrsti predizbora, biti izabran predsednički kandidat francuskih konzervativaca. Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, gradonačelnik Bordoa Alen Žipe, još uvek ima šest procenata prednosti pred Sarkozijem. To u stvari nije prednost koja ne bi mogla da se stigne, ali nova otkrića za Sarkozija su „nož u leđa".

Simpatije za Nacionalni front

„Stvar naroda", tako se zove knjiga Patrika Buisona koja je upravo izašla iz štampa, a u kojoj on Sarkozija, kroz anegdote i privatne beleške svojih susreta sa njim, potpuno diskredituje kao kandidata. Jedan od primera je i slučaj nakon izborne pobede 2007. godine. Tada je, navodno, sveže izabrani predsednik od svojih savetnika zatražio da mu organizuju tajni sastanak sa tadašnjim šefom desnopopulističkog Nacionalnog fronta, Žan-Mari Lepnom. „Saznajte šta on hoće", zabeležio je Buison razgovor. Još ranije, tokom njegovog mandata na funkciji ministra unutrašnjih poslova 2005. godine, kako se navodi u Buisonovom dosijeu, Sarkozi je navodno izjavio da konzervativci imaju i zajedničkih stvari sa Nacionalnim frontom. Sarkozi je tada, navodno rekao: „Vrednosti Nacionalnog fronta su vrednosti svih Francuza."

Nekada intimni prijatelj Sarkozija: Patrik Buison

Buison sistematski prestavlja Sarkozija kao nekog koje previše blizak krajnjoj desnici. To istovremeno potkrepljuje i način na koji Sarkozi u poslednje vreme predstavlja sam sebe. On je prethodnih sedmica izjavljivao da svi Francuzi – i migranti (!) – moraju kao svoje pretke da priznaju Gale. Reč je o tvrdnji koja mu je donela više podsmeha, nego oduševljenja. I bez knjige koja otkriva neke Sarkozijeve tajne, jasno je sledeće: Nikola Sarkozi lovi u desničarskim vodama i pokušava da, uz pomoć jakih izjava, preotme birače Nacionalnom frontu.

To šta bivši prijatelj i savetnik priča o Sarkoziju i njegovom karakteru prevazilazi sve snove njegovih političkih protivnika. Bivši predsednik je, piše Buison, narcis, koji je prvih pet godina svog mandata proveo u večnoj samozaljubljenosti i negovao nepristojan kult ličnosti: „Cezarizam bez Cezara", tako to Buison naziva u svojoj knjizi. Karla Bruni je, kaže Buison, za Sarkozija pre svega „trofej" kojim se on kiti u svom „falusnom trijumfalizmu". Sve zajedno to je prvoklasna kampanja s ciljem potpunog diskredovanja Sarkozija kao ličnosti.

Sarkozi je nezreo i infantilan, politički kockar bez dugoročne strategije, piše Buison. Knjiga je praktično osveta bivšeg, intimnog prijatelja koju Sarkozi teško da može da ignoriše.

Karla Bruni: samo „trofej“ za Sarkozija

Tragovi libijskog novca

Još opasnije za Sarkozija mogao bi da bude trag novca iz Libije. Internet-magazin „Mediapart" objavio je detalje iz beleški bivšeg libijskog ministra za naftu Šukri Ganima. On je brižljivo beležio svu novčanu podršku koju je njegov šef Muamer el-Gadafi slao prijateljskim silama: bivši libijski diktator je, navodno, 2007. godine za Sarkozijevu kampanju donirao 6,5 miliona evra. Navodno je Gadafi izdvojio ukupno 50 miliona evra za Sarkozijevu predizbornu kampanju.

Ti prigovori sami po sebi nisu novi, a Ganimove beleške samo ih dodatno potvrđuju. Smatra se da su autentične, a norveško pravosuđe već ih je koristilo u jednom procesu protiv korupcije. Inače, sam Ganim je 2012. godine izvučen iz Dunava nakon što se misteriozno utopio.

Neka prošla vremena: Sarkozi i Gadafi 2007. u Tripoliju

Sarkozi je sve to uvek negirao. Početkom septembra, francusko pravosuđe saopštilo je da namerava da pokrene proces protiv Sarkozija zbog sumnje da je ilegalno finansirao predizbornu kampanju. Već tri godine se vodi istraga u okviru tzv. „Afere Bigmalion" koja je nazvana po marketinškoj agenciji koja je bila zadužena za vođenje kampanje. Navodno je o svemu nedavno za francuski javni servis „Frans 2" progovorio jedan bivši radnik agencije „Bigmalion" (Bygmalion). Tako se obruč oko Sarkozija sve više steže.

Ko ovde koga bira?

U međuvremenu pojavila se i sumnja da prilikom odlučivanja o predsedničkom kandidatu konzervativnih republikanca neće glasati samo članovi te stranke. Naime, moći će da glasa svako potpiše „Manifest konzervativaca" i plati dva evra. Socijalisti navodno, kako pišu francuski mediji, imaju plan da njihovi simpatizeri masovno glasaju za Alena Žipea, kako bi omraženog Sarkozija sprečili da se uopšte kandiduje. Socijalisti su, naime svesni da nijedan njihov kandidat ne bi imao šansi u drugom krugu izbora, a najmanje Fransoa Oland. Zbog toga žele bar donekle prihvatljivog predsednika.

S druge strane, ništa ne sprečava Nacionalni front da tu strategiju socijalista potkopa tako što će angažovati svoje pristalice da glasaju za Sarkozija. Čitav sistem predizbora konzervativaca tako se dovodi pod znak pitanja.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.