Srbija zabrinuta zbog situacije u Libiji

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija zabrinuta zbog situacije u Libiji

Vlada Srbije zabrinuta zbog situacije u Libiji i ugrožavanja života civila. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pozvao na prekid ratnih razaranja i prekomernu upotrebu sile, koja prouzrokuje staradanje civila.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija "zabrinuta i nesrećna" zbog trenutne situacije u Libiji i dodao da je sada najvažnije da prestanu borbena dejstva i stradanja civila. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Jeremić je, na konferenciji za novinare posle susreta sa portugalskim kolegom Luišom Amadom, rekao da Srbija kao odgovorna članica međunarodne zajednice podržava sve odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da, sa druge strane, podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Libije.

Povodom vazdušnih napada na Libiju, šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija imala gorko iskustvo sa vazdušnim napadima i da zato poziva na prekid ratnih razaranja i prekomernu upotrebu sile koja prouzrokuje staradanje civila.

Povodom situacije u Libiji, gde već četvrti dan traje intervencija međunarodne koalicije protiv snaga lojalnih Moameru Gadafiju, prvi put se oglasila i Vlada Srbije, izražavajući zabrinutost zbog ugrožavanja života civila u sukobima.

U saopštenju Vlade se navodi da Srbija poziva na poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN broj 1973 i međunarodnog humanitarnog prava, kako bi se hitno zaustavilo stradanje civila i dalja razaranja.

"Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet i celovitost Libije", saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.