Misterija oko Srba uhapšenih u Tripoliju

Izvor: Politika, 25.Avg.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija oko Srba uhapšenih u Tripoliju

Misterija oko identiteta petorice Srba, koje su snage libijskih pobunjenika zarobile u sredu, pod sumnjom da su snajperisti, plaćenici Muamera Gadafija, nije rešena ni juče.

Šture informacije pobunjenika kažu da se zarobljenici nalaze u improvizovanom zatvoru na aerodromu u Tripoliju.

U otkrivanje njihovog identiteta uključen je vrh srpske diplomatije, potvrdio je ministar spoljnjih poslova Vuk Jeremić, ističući da ambasada u Libiji pokušava da dobije što više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << informacija.

Jeremić je istakao da je u Tripoliju situacija fluidna i teška i rekao da se čini sve što je u našoj moći da se utvrdi identitet i istina kada je reč o srpskim zarobljenicima.

Iz Ministarstva spoljnih poslova potvrdili su za „Politiku” da naša ambasada u Libiji nema nikakve zvanične informacije o tome da su petorica naših građana uhapšeni u Tripoliju

Zaplet o ulozi „srpskih plaćenika” u libijskom paklu nastao je posle vesti agencije Frans-pres, koja je prenela izjavu libijskog pobunjenika Ahmeda Mehdija, kako su pobunjeničke snage, u pokušaju da obezbede put koji vodi od prestonice do međunarodnog aerodroma, zarobile i petoricu Srba.

On je rekao da novinari ne mogu da vide zarobljenike dok „istraga ne bude završena” i dodao da pobunjenici proveravaju sa kompanijom za koju su muškarci rekli da rade da li su oni njeni radnici ili „progadafijevi snajperisti”.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo informacija o kompaniji u kojoj su navodno angažovani zarobljeni Srbi, niti su se predstavnici njihovih porodica javljali vlastima Srbije, kako bi saznali za sudbinu svojih najbližih – što je dodatno povećalo konfuziju oko priče o „srpskim snajperistima”.

Tokom petomesečnog građanskog rata u Libiji i vazdušne kampanje NATO, svetske agencije su često spekulisale sa tezom da je Muamer Gadafi angažovao plaćenike kao pojačanja svojih regularnih snaga, mahom iz afričkih zemalja, ali je i Balkan pominjan kao omiljeni regrutni centar za „pse rata”.  

Jeremić zato nije propustio da odbaci svaku eventualnu vezu petorice zarobljenika sa državom, vojskom ili bezbednosnim službama, naglašavajući da su zarobljeni Srbi u potpuno privatnom kapacitetu i da nemaju nikakve veze sa vlastima Srbije ili RS.  

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je na početku libijskog konflikta, takođe, morao da demantuje spekulacije oko učešća srpskih vojnika u libijskom konfliktu na pukovnikovoj strani. Posle uvođenja zone zabranjenog leta iznad Libije, u martu, prestalo se sa polemikama o eventualnom angažmanu srpskih pilota u Gadafijevim vazdušnim snagama.

Ostalo je nedorečeno da li su, u sopstvenom aranžmanu, penzionisani vojnici i avanturisti, sa iskustvom iz građanskih ratova u SFRJ, odlazili u „ratničke tezge” po libijskoj pustinji.

Američki magazin „Tajm” citira jednog neimenovanog penzionisanog generala bivše JNA. Opisan kao dugogodišnji Gadafijev savetnik, general je napustio pukovnika pre pet dana, kada je postalo očigledno da će pobunjenici pobediti u borbama za Tripoli: „Tamo je vladao haos. Ceo sistem se jednostavno raspao. Znao sam da će se to dogoditi. Četiri sedmice nisam razgovarao sa Gadafijem. Nije želeo da me sasluša. Ne možete se boriti protiv NATO i biti tvrdoglavi ludak kao taj čovek.”

Anonimni general je, prema „Tajmu”, u Tripoliju živeo nekoliko godina i imao svoju kompaniju. Gadafija je opisao kao „budalu” i uporedio ga sa Slobodanom Miloševićem.

Bliske veze sa pukovnikovim režimom aktivno je održavao i službeni Zagreb, što je pre nekoliko dana potvrdio bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić, otkrivajući da ga je usred uličnih borbi u Tripoliju, telefonom lično pozvao Gadafi.

Tako je u priču o plaćenicima u Libiji ubačen i „hrvatski element”, preko veterana hrvatske vojske iz rata u Bosni, izvesnog Marija, koji je takođe napustio Gadafijevu vojsku pre desetak dana.

Ovaj artiljerac, takođe, za „Tajm”, tvrdi da je to učinio nakon što je od prijatelja u libijskoj vojsci saznao da će se sve brzo završiti, jer je sve već dogovoreno.

Mario je bio zapovednik jedinice koju su činili vojnici iz Čada i sa juga Libije, a prema njegovim rečima, Gadafijeve snage bile su nedisciplinovane što se pokazalo kao veliki problem kada je NATO započeo vazdušne napade.

„Disciplina je bila loša i oni su bili suviše glupi da bi bilo šta naučili. Druga strana bila je podjednako loša, ako ne i gora. Gadafi bi ih razbio da se NATO nije umešao”, rekao je hrvatski veteran, posvedočivši da je Gadafi angažovao nekoliko veterana jugoslovenskih ratova, uglavnom Srba, koji su mu pomagali da odbrani Tripoli, ali da su oni jedan za drugim napuštali njegove snage.

To da će general JNA i plaćenik Mario, kao i još mnogo sličnih likova, postati teret i Beogradu i Zagrebu prilikom uspostavljanja odnosa sa novim libijskim vlastima, potvrđuje i članica Nacionalnog prelaznog saveta Libije Fatima Mahmud, koja je za hrvatski „Večernji list” izjavila da bi Gadafi mogao da traži politički azil u pet država sa kojima do danas ima dobar odnos. To su Čad, Alžir, Venecuela, Hrvatska i – Srbija.

A. Apostolovski

----------------------------------------------

Vlada Srbije će priznatiPrelazni nacionalni savet Libije

Vlada Srbije usvojila je juče zaključak o potrebi priznavanja Prelaznog nacionalnog saveta kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, prenosi Beta.

Prelazni nacionalni savet, koji okuplja pobunjenike u Libiji, od početka sedmice priznao je veći broj država u svetu kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. Od zemalja u regionu juče je to učinila Bosna i Hercegovina.

Libijski pobunjenici u nedelju su ušli u Tripoli i zauzeli veći deo tog grada.

Još se ne zna gde se nalazi libijski lider pukovnik Muamer Gadafi koji se početkom sedmice oglasio za televiziju koja mu je lojalna da je odustajanje u borbi za Tripoli bilo „taktički potez”.

objavljeno: 25.08.2011.
Pogledaj vesti o: Libija,   Milorad Dodik

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tražimo informacije o zarobljenim Srbima u Libiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2011

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da ambasada Srbije u Libiji pokušava da sazna više informacija o zarobljenim Srbima u Tripoliju i utvrdi njihov identitet.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

MIP traži pomoć Libije

Izvor: RTS, 25.Avg.2011

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo pomoć od libijske ambasade u Beogradu u pokušaju da sazna identitet Srba koji su, navodno, zarobljeni u Tripoliju...Dan nakon što su libijski pobunjenici saopštili da su zarobili petoricu Srba u Libiji, još uvek se ne zna identitet zarobljenih, ni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.