Sergej Lavrov: uticaj situacije u Libiji na zemlje tog regiona teško predvideti

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2011, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Lavrov: uticaj situacije u Libiji na zemlje tog regiona teško predvideti

28.03.2011. - Libiju napustilo 340.000 ljudi

Ove nedelje se ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov lično ubedio da današnja situacija u zemljama Severne Afrike i na Bliskom Istoku traži veliku pažnju. Munjevitu posetu Egiptu i Alžiru šef ruskog spoljnopolitičkog resora je izvršio u jeku vojne kampanje međunarodne koalicije protiv režima Gadafija.

Bez obzira na to, što je osnovni cilj posete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prema zvaničnim saopštenjima, bio obnavljanje i učvršćenje bilateralnih veza, ustvari je reč bila skoro isključivo o događajima u Libijskoj Arapskoj Džamahiriji i njihovom uticaju na situaciju u tom regionu.

Današnja situacija bombardovanja libijske teritorije se ne uklapa u norme međunarodnog prava. Što više, posledice gađanja Libije od strane zapadnih vojno-vazdušnih snaga mogu da budu apsolutno nepredvidljivi za čitav svet. Privrženost međunarodnom pravu mora da bude kriterijum ispunjavanja svake odluke SB UN, - još jednom je podvukao šef MIP RF Sergej Lavrov u Alžiru.

Kako je poznato, Rusija je podržala inicijativu Lige arapskih država (LAD) o objavljivanju zone bez letova nad Libijom u cilju zaštite civila. One države, koje ispunjavaju usvojenu na molbu LAD odluku SB UN 1973, moraju da imaju isključivo taj zadatak – onemoguće žrtve civila. Mislim da bezuslovna privrežnost međunarodnom pravu mora da bude glavni kriterijum tih akcija koje svetska zajednica preduzima u nekom konfliktu. To je naročito aktuelno danas, kada su ne samo u Libiji, već i u čitavom nizu drugih zemalja tog regiona prisutne zabrinjavajuće pojave, te je neophodno da se izbegnu situacije kada se pomoću politike dvostrukih standarda podgrevaju strasti i provocira se novo nasilje.

Sam ministar inostranih poslova Alžira Murad Medelsi je predložio za osnovnu temu pregovora s Sergejem Lavrovim situaciju u Libiji. Vojni konflikt u Džamahiriji zabrinjava mnoge u Alžiru. Mesni političari i novinari tvrde da nema garancija od ponavljanja libijskog scenarija i u drugim zemljama tog regiona – Bahreinu, Jemenu i u samom Alžiru. Postoji i bojazan agresije od strane libijskih radikala. Ovde su ozbiljno shvatili pretnju Moamera Gadafija da će on otvoriti sva vojna skladišta i naoružati libijski narod radi borbe protiv spoljnog neprijatelja.

U vezi sa time mnogi obraćaju pažnju na neviđeno u toku 7 godina zaoštravanje situacije u Izraelu. Pre svega, reč je o terorističkoj akciji na autobuskoj stanici. Reč je i o novim sukobima na granici sa Palestinom. Ako se tome dodaju pesimistične prognoze o razvoju situacije u Siriji i Jemenu, situacija je veoma teška.

U LAD, koja je inicirala usvajanje odluke SB UN o zatvaranju neba Libije, već počinju da optužuju Zapad za to, što je cilj vazdušne operacije ne samo zaštita civila u Libiji, već i rešavanje nekih političkih zadataka.

Libijski problem je Sergej Lavrov razmatrao u Kairu s generalnim sekretarom LAD Amrom Musom. Nadamo se da će oni, koji teže da omoguće što skoriju obustavu krvoprolića i povratak situacije u političko polje, delovati za dobrobit libijskog naroda, - rekao je šef MIP RF.

Libijsko pitanje se razmatralo u četvrtak u SB UN. Izaziva veliku zabrinutost situacija zaštite civila, kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, - istakao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Vojna operacija će biti produžena, međutim, polazeći od današnje situacije, važno je delovati brzo i promišljeno. Od početka krize je Libiju napustilo oko 340 hiljada ljudi. Uskoro se očekuje novi talas emigracije – oko 250 hiljada ljudi, - rekao je generalni sekretar.

Na pozadini aktivne vojne kampanje protiv Libije u zemljama Severne Afrike je počela protestna kampanja protiv Zapada. Njeno obeležje je video ruski ministar inostranih poslova u Kairu. Na čuvenom trgu Tahrir tačno isped rezidencije LAD u ponedeljak je bio održan miting radi podrške režima Moamera Gadafija. Učesnici protesta su pokušali da napadnu kortež Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji se u Egiptu sreo sa generalnim sekretarom LAD Amrom Musom. Teško je došao do generalnog sekretara i Sergej Lavrov. Međutim, ovog puta je sve bilo završeno mirno.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Libija,   Moamer Gadafi

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.