Sejf al Islam stigao u Niger?

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejf al Islam stigao u Niger?

Snimak priprema za sahranu Moamera Gadafija. Sejf al Islam stigao u Niger, čime je okončana jurnjava kroz pustinju, koju su predvodili britanski specijalci. Osim Britanaca, najvećeg neprijatelja nove Libije tražile i katarske specijalne jedinice, ali i bespilotne letelice.

17.50 - Sejf al Islam i Abdulah Senusi pokušavaju da dogovore predaju Međunarodnom krivičnom sudu, jer zvaničnici u Nigeru, navodno, traže previše novca kako bi im omogućili ostanak u toj državi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
17.44 - Nove libijske vlasti ozbiljno zabrinute zbog najava da pleme Varfala organizuje pobunu.  

17.04 - Sejf al Islam stigao u Niger, tvrde vojni izvori u toj državi. Ustanici tvrde da je Gadafijev sin ponudio da se preda Međunarodnom krivičnom sudu. 

16.40 - Niko nije pucao na Gadafija posle zarobljavanja. Umro je od prethodno zadobijenih rana, tvrdi libijski ambasador pri UN.

15.25 - Pojavio se prvi snimak priprema za sahranu Moamera Gadafija

13.27 - NATO je odložio konačnu odluku o okončanju angažovanja u Libiji. U toku su konsultacije sa predstavnicima UN i prelazne libijske vlade. 

Poslednja velika drama građanskog rata u Libiji jeste lov na Sejfa al Islama, sina Moamera Gadafija i čoveka koji je na sebe preuzeo ulogu osvetnika za brutalnu smrt oca i brata u ruševinama Sirta.

Sejf al Islam je poslednji član porodice Gadafi, koji je u Libiji dočekao kraj rata, a koji nije ubijen. Trku ka granici Nigera predvodili su britanski specijalci SAS, ali i katarske specijalne jedinice.

Podršku tim snagama pružajali su avioni NATO-a i bespilotne jedinice, koje su pokušavale da lociraju konvoj od, kako se veruje, desetak vozila kojima su Sejf al Islam i još najmanje jedan zvaničnik Gadafijevog režima pokušavali da se dokopaju Nigera.

Britanski obaveštajci veruju da je Gadafijev sin u poslednjih nekoliko dana više puta menjao vozila i rutu kako bi zavarao tragove.

Osim jurnjave po pustinji i nadgledanja iz vazduha, NATO je prisluškivao sve komunikacije kako bi Al Islama locirao, ukoliko upotrebi satelitski telefon.

U ovoj operaciji korišćeni su i brojevi telefona, pronađeni kod Moamera Gadafija, uključujući broj njegove ćerke Ajše, ali i nepoznate osobe iz Sirije.

Sejfa al Islama, navodno, štitilo je pleme Tuarega, uz čiju pomoć je stigao skoro do same granice sa Nigerom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.