Sarkozi će predložiti ciljane vazdušne napade u Libiji

Izvor: Politika, 10.Mar.2011, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi će predložiti ciljane vazdušne napade u Libiji

PARIZ – Francuski predsednik Nikola Sarkozi namerava da predloži partnerima u Evropskoj uniji bombardovanje komandnog štaba Moamera Gadafija, rekao je agenciji AFP izvor blizak predsedniku Francuske.

Na samitu EU posvecenom krizi u Libiji, on će predložiti „bombardovanje veoma ograničenog broja tačaka koji su izvor najsmrtonosnijih operacija” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje izvode snage lojalne Gadafiju, precizirao je izvor koji je tražio da ne bude imenovan.

Radi se o tri lokacije - komandnom štabu Bab al-Azizija u Tripoliju, vojnoj bazi u Sirtu, istočno od Tripolija, i vojnoj bazi u Sebi, na jugu zemlje, dodao je ovaj izvor.

Kancelarija Sarkozija je odbila da zvanično potvrdi ove navode, prenosi AFP.

Libijska državna televizija je, sa svoje strane, javila da će Tripoli poseduje jednu „strašnu tajnu” koja će, kada se otkrije,ubrzati odlazak Sarkozija sa vlasti.

Ova vest je objavljena neposredno nakon što je Francuska odlučila da prizna samoproklamovani pobunjenički nacionali savet u Libiji , prenosi AFP.

„Novinska agencija Džamahirije saznala je opasnu tajnu koja će dovesti do pada Sarkozija, možda i do suđenja zbog finansijskih sredstava koja je koristio u svojoj predsedničkoj kampanji”, javila je libijska državna televizija.

Francuska priznala libijske pobunjenike

PARIZ – Francuska je prva država koja je priznala libijsku opoziciju kao punopravne predstavnike i poslaće svog ambasadora na teritoriju koju drže pobunjenici.

Evropska unija okleva da prizna pobunjenike, a francuski predsednik Nikola Sarkozi je preuzeo tu inicijativu danas, uoči sutrašnjeg samita na kojima će lideri EU hitno razgovarati o krizi u Libiji.

„Francuska je priznala Nacionalni tranzicioni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda”, izjavio je Ali al-Isavi, jedan od opozicionih izaslanika, posle današnjeg susreta sa Sarkozijem.

„Na osnovu ovog priznavanja otvorićemo diplomatsku misiju u Parizu, a ambasador iz Francuske će biti poslat u Bengazi”, objasnio je al-Isavi i dodao da će „taj ambasador privremeno biti u Bengaziju, a zatim će preći u Tripoli”.

Jedan francuski zvaničnik potvrdio je al-Isavijevu izjavu, ali je odbio da pruži dodatne detalje, prenosi AFP.

U Bengaziju je ova vest pozdravljena pucanjem u vazduh, a Libija je saopštila da razmatra zaoštravanje odnosa sa Francuskom zbog te odluke, prenela je zvanična libijska agencija Džana.

U međuvremenu, francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je u Briselu da Francuska i Nemačka pozivaju partnere u EU da otpočnu dijalog sa libijskom opozicijom.

Tanjug

objavljeno: 10/03/2011
Pogledaj vesti o: Libija,   Moamer Gadafi,   Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.