ŠUTANOVAC: USKORO BEZBEDNOSNI SPORAZUMI SA EU

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠUTANOVAC: USKORO BEZBEDNOSNI SPORAZUMI SA EU

BRISEL - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac očekuje da će Srbija u najskorije vreme potpisati bezbednosne sporazume sa Evropskom unijom koji bi civilnim i vojnim strukturama Srbije omogućili učešće u mirovnim misijama Unije.

''Srbija je dogovorila sporazume na polju bezbednosti sa EU, ali nažalost - zbog situacije u Libiji - oni do sada nisu potpisani kao što je bilo dogovoreno. Očekujem da oni budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << potpisani u najskorijem roku'', rekao je Šutanovac novinarima na marginama Briselskog foruma na kojem su ovog vikenda okupljeni brojni visoki evro-atlanski zvaničnici, poslovni ljudi i intelektualci.

Prema rečima Šutanovca, sporazumi koje će Srbija potpisati su pravna osnova za angažman naših civilnih i vojnih struktura koje misija EU ima van svojih granica.

''To je jedna od glavnih pretpostavki za učvršćivanje naših bezbednosnih veza sa Unijom i sigurni smo da je Vojska Srbije, kao i Ministarstvo odbrane spremno da se u najkraćem roku angažuje u tim misijama'', dodao je on.

Šutanovac je rekao da je u tom smislu sa dvema zemljama članicama EU, Francuskom i Grčkom, dogovoreno simbolično učešće srpskih mornara na brodovima koji učestvuju u misiji duž obala Somalije. Šutanovac, koji je na marginama foruma razgovarao i sa direktorom za Rusiju, istočno susedstvo i Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnoj službi Miroslavom Lajčakom, rekao je da je ovaj visoki evropski zvaničnik ocenio da su ''reforme u sistemu odbrane impresivne'' i da je to primer na koji način Srbija može veoma brzo da se približava EU.

Lajčak je, takođe, rekao da sistem odbrane funkcioniše na evropski način i da je jedan od motora promena u našoj zemlji, preneo je Šutanovac.

Srpski ministar je podsetio da su evropske integracije Srbije uslovljene reformama i saradnjom u regionu, a da ministarstvo odbrane ispunjava oba uslova.

On je izrazio nadu i da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.