SAD: Gadafi možda i ostane lider

Izvor: B92, 20.Mar.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Gadafi možda i ostane lider

Vašington -- Sjedinjene Države poručuju da vojna intervencija u Libiji ne podrazumeva odlazak Momaera Gadafija sa vlasti u toj zemlji.

Vojna intervencija međunarodnih snaga mogla bi da postigne svoje ciljeve, ali da pri tome ne primora Muamaera Gadafija da ode sa vlasti, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je šef generalštaba vojske SAD, Majkl Malen.

Gostujući na televiziji NBC, Malen je rekao da je jedna od mogućnosti i ta da se ciljevi vojne intervencija postignu, a da Gadafi ne ode sa vlasti.

U intervjuu koji je kasnije dao za CNN on je rekao da nije u mogućnosti da predvidi kako će se u Libiji sve završiti u političkom smislu.

Malen je takođe naglasio da do sada nije video nikakve izveštaje o civilnim žrtvama u Libiji kao i da Gadafi pribegava upotrebi ljudskog štita kako bi sprečio dalje napade.

On je takođe rekao da je u Libiji vazdušni prostor zatvoren i da misli da je Gadafi sada izolovan više nego ikad čemu doprinosi i embargo na oružje koji je takođe uvedeno za Libiju.

Malen je rekao da SAD sada predvode vojnu intervenciju, ali da će pokušati da u sledećih nekoliko dana to liderstvo ustupe.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je tokom svoje posete Brazilu da SAD ne žele da uđu u novi rat.

"Ovo nije ono što su želele SAD i njeni partneri", rekao je Obama, ali je i dodao da je neophodno zaštiti živote civila. On je takođe rekao da se ne može sedeti skrštenih ljudi kada diktator poruči svom narodu da milosti neće biti.

Zapadna vojna koalicija završila je prvu fazu vazdušnih udara na Libiju, za koju u Pentagonu ocenjuju da je bila uspešna. Više o tome možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Specijalna emisija B92 o Libiji

TV B92 priprema specijalnu emisiju posvećenu vojnoj intervenciji na Libiju, koje će biti emitovana u ponedeljak u 20 časova.

Koliko može da traje intervencije zapadnih zemalja i kakve mogu biti posledice, razgovaraćemo sa Dušanom Simeonović, bivšim ambasadorom Srbije u Libiji, Goranom Radosavljevićem Gurijem ,nekadašnjim komandatom Žandarmerije i Zoranom Dragišićem iz Međunarodnog instituta za bezbednost. Emisiju vodi Tanja Aleksić.

Najnovije događaje na severu Afrike pratite preko Specijala B92.net "Rat u Libiji"

#related { border-top:2px solid #D5D5D5; padding:0; margin:0 0 10px 0; float:left; } #related h4 { font-size:10px; color:#7F7F7F; text-transform:uppercase; margin:0; padding:0; } #related ul { float:left; } #related ul li { float:left; width:288px; margin:0 10px 0; padding:0 0 0 12px; background:url('http://b92s.net/v4/img/li-bg.gif') no-repeat scroll 3px 10px; } Povezane informacije "Podela oružja izazvala bi rat"Šta kažu Libijci u SrbijiGadafijev sin: Zapad je u zabludiArapska liga kritikuje napadeZavršena prva faza udara na LibijuLibija: SAD napala vazdušnu bazuAmbasada: Srbi u Libiji zbrinuti"Post" o Gadafiju i bojnim otrovimaTripoli: Grupa novinara u pritvoru?Libija više ne zaustavlja migracije
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malin: Gadafi i pored intervencije možda ostaje na vlasti

Izvor: SrbijaNet.rs, 20.Mar.2011

Medjunarodna koalicija može da ispuni svoje ciljeve u Libiji, ali postoji mogućnost da libijski lider Moamer Gadafi i pored intervencije ostane na vlasti, izjavio je danas načelnik Združenog generalštaba američke vojske admiral Majk Malin. On je, kako prenosi agencija AP, rekao

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.