Prebeg šefa libijske diplomatije?

Izvor: B92, 31.Mar.2011, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebeg šefa libijske diplomatije?

London, Tripoli -- Šef diplomatije Libije Musa Kusa stigao je u sredu u Britaniju, saopštilo britansko ministarstvo spoljnih poslova. Zvanični Tripoli demantuje te informacije.

Libijskom šefu diplomatije Musi Kusi nakon dolaska u London nije ponuđen imunitet, izjavio je britanski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova Vilijam Hejg.

"Musi Kusi nije ponuđen imunitet od britanskog ili međunarodnog pravosuđa. On u ovom trenutku dobrovoljno razgovara sa britanskim zvaničnicima", kazao je Hejg.

Kako je saopštio Forin ofis,Kusa (59), nekadašnji šef libijske obaveštajne službe i bivši ambasador u Londonu, doputovao je "svojevoljno" juče na aerodrom Fernborou jugozapadno od Londona.

Istovremeno, britansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Musa Kusa podnosi ostavku na svoju dosadašnju ministarsku funkciju.

Musa, jedan od najbližih saradnika libijskog lidera Moamera Gadafija, doputovao je iz Tunisa, a kako se navodi u saopštenju Forin ofisa, on je putovao svojom voljom.

"Rekao nam je da podnosi ostavku... Razgovaramo s njim o tome, a više detalja ćemo objaviti u dogledno vreme", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Norman Benotmen, Kusin prijatelj, inače analitičar britanske kuće "Kviliam", rekao je za agenciju Rojters da Musa Kusa traži azil, pošto je napustio vladu iz protesta zbog napada snaga Moamera Gadafija na civile.

"Pobegao je od režima. Nije bio ni malo srećan. Ne podržava napade vlade na civile. Traži azil u Velikoj Britaniji i nada se da će prema njemu postupati dobro", rekao je Benotmen.

Kusa je jedan od najbližih Gadafijevih saradnika i jedna od ključnih ličnosti koje su izmenile spoljnu politiku Libije i, posle godina pod sankcijama, vratile je u međunarodnu zajednicu.

Libijska Vlada: Musa Kusa u diplomatskoj misiji

Porparol libijske vlade Musa Ibrahim demantovao je, međutim, navode da je Musa Kusa prebegao, rekavši da je ministar "u diplomatskoj misiji".

"On (Musa Kusa) je u diplomatskoj misiji. Nije prebegao", rekao je Ibrahim novinarima u Tripoliju.

Potvrdu informacije nije bilo moguće dobiti od Muse ili ljudi iz njegovog okruženja, napominje agencija Asošiejted pres.

"Ohrabrujemo ljude u Gadafijevom okruženju da ga odbace i prigrle bolju budućnost za Libiju koja će omogućiti političku tranziciju i stvarne reforme koje će ispuniti težnje libijskog naroda", zaključuje se u saopštenju Forin ofisa.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prebegao libijski ministar spoljnih poslova

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2011

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ministar spoljnih poslova Libije Musa Kusa stigao u Veliku Britaniju i da podnosi ostavku. Musa, jedan od najbližih saradnika libijskog lidera Moamera Gadafija, doputovao iz Tunisa, a kako se navodi u saopštenju Forin ofisa, on je putovao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Libija: Šef diplomatije "prebegao" u London, pobunjenici se povlače

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2011

Snage libijskog vođe Moamera Gadafija nastavljaju sa napredovanjem u borbi sa pobunjenicima ali je režim pretrpeo snažan udraca nakon što je u Londonu objavljeno da je šef diplomatije Musa Kusa u Velikoj Britaniji i da "više ne želi" da radi za Gadafija. Pobunjenici se povlače pod snažnim udarom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Libijski ministar podnosi ostavku?

Izvor: EMportal, 31.Mar.2011

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je ministar spoljnih poslova Libije Musa Kusa stigao u sredu u Veliku Britaniju i da podnosi ostavku.

Nastavak na EMportal...

Britanija neće dati imunitet prebeglom libijskom ministru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2011

Libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa, koji je juče prebegao u London, neće dobiti imunitet od britanskog niti od međunarodnog pravosuđa, izjavio je danas britanski šef diplomatije Vilijam Hejg (William Hague). "Britansko pravosuđe ni međunarodno pravosuđe neće Musi Kusi dati imunitet....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

BRITANCI NE DAJU IMUNITET ODBEGLOM MUSI KUSI

Izvor: Kurir, 31.Mar.2011

LONDON - Libijski ministar inostranih poslova Musa Kusa neočekivano je kasno u sredu stigao, preko Tunisa, u Veliku Britaniju, gde je na aerodromu Farnborou britanskim zvaničnicima rekao da ne želi više da radi za pukovnika Gadafija...Međutim, portparol libijskog vođe negirao je da je Musa pobegao,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.