Izvor: RTS, 12.Jun.2021, 17:56

Povratak Gadafija, "mač islama" najavio kandidaturu za predsednika Libije

Sejf el Islam, sin ubijenog predsednika Libije Muamera Gadafija, namerava da se kandiduje za predsednika države na sledećim izborima, piše lodonski Tajms.
Iako već godinama nije viđen u javnosti, Sejf el Islam, koga je Gadafi spremao za naslednika na čelu Libije, namerava da se kandiduje na narednim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedničkim izborima.

Tajms navodi da je Gadafijev sin, tokom prethodnog peroida, bio u kontaktu sa zapadnim diplomatama kako bi se stvorili preduslovi za njegov povratak na političku scenu.
Problem prilikom njegovog povratka na scenu mogla bi predstavljati činjenica da je još uvek na snazi poternica koju je izdao Međunarodni krivični sud.
Predsednički izbori u Libiji najavljeni su za 24. decembar.
Sudbina Sejfa el Islama, čije ime u prevodu znači "mač islama", bila je nepoznata još od kada su ga 2017. godine oslobodili pripadnici naoružane grupe iz Zintana, uz česte spekulacije da je, u međuvremenu, ubijen.
Gadafijev sin je 2018. godine pozvao Rusiju da podrži plan za razrešenje libijskog pitanja, izvestila je tada "El Arabija", pozivajući se na navode izaslanika Sejfa el Islama koji je prošle nedelje posetio Rusiju predvodeći delegaciju iz Libije.

Sud je početkom prošle godine potvrdio optužnicu protiv Gadafijevig sina, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti. Poternica za njim raspisana je još 2011. godine.
Libijski sud, formiran posle pada Gadafijevog režima, osudio ga je 2015. godine na smrt streljanjem.
Muamera Gadafija su 2011. godine uhvatili, potom mučili i na kraju ubili pobunjenici tokom pokušaja da pobegne iz Sirta. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gadafijev sin namerava da se kandiduje za predsednika Libije

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2021

Sejf el Islam, sin ubijenog predsednika Libije Muamera Gadafija, namerava da se kandiduje za predsednika države na sledećim izborima.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.