Okrutni uslovi za migrante u Libiji

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrutni uslovi za migrante u Libiji

Amnesti internešenel objavio je izveštaj u kojem navodi da se prema migrantima u Libiji okrutno ponaša.

Amnesti je ocenio da se položaj migranata znatno pogoršao od pobune 2011. godine kada je svrgnut libijski vodja Moamer Gadafi, s obzirom da se sada u zemlji bore moćne milicije za libijsku naftu, uz postojanje dve vlade.

Libija je, navodi Amnesti, godinama bila stanica za mnoge Afrikance na putu za Evropu, a tuda sada prolaze i sirijske izbeglice koje beže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od rata u svojoj zemlji.

Filip Luter iz Amnesti internešenela kaže da su za migrante uslovi u Libiji izuzetno loši, da tamo vlada bezakonje i da se u zemlji vode oružani konflikti.

Krijumčari ljudi razvili su u Libiji unosan posao, a talasi migranata se povećavaju u toplim mesecima kada su na Sredozemnom moru bolji uslovi.

Luter kaže da su migranti prisiljeni da svoj život predaju u ruke krijumčara koji vrše iznudu i napadaju ih.

Direktor AI za Bliski istok i Severnu Afriku, Luter je pozvao Evropsku uniju da angažuje više brodova na Mediteranu i da stane na put onima koji zloupotrebljavaju ljude u nevolji.

Amnesti je pozvao Tunis i Egipat da olakšaju restrikcije na svojoj granici s Libijom i tamo migrantima daju utočište, umesto da idu na opasna putovanja morem ka Evropi.

U svom izveštaju pod naslovom "Libija je puna okrutnosti", iznose se detaljna svedočenja o maltretiranju migranata.

U izveštaju se kritikuje i libijska politika da se ilegalni migranti drže u prihvatnim centrima gde su, kako navodi AI, očajni uslovi.

Libijski zvaničnici, koji se žale na nedostatak sredstava, rekli su da je 7.000 ilegalnih migranata smešteno u 16 prihvatnih centara širom zemlje gde čekaju deportaciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.