Amnesti: Okrutni uslovi za migrante u Libiji

Izvor: Blic, 11.Maj.2015, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti: Okrutni uslovi za migrante u Libiji

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) objavila je izveštaj u kojem navodi da se prema migrantima u Libiji okrutno ponaša i da se mnogi dovode u životnu opasnost prevozeći se brodovima preko Sredozemnog mora ka Evropi gde traže utočište.

Amnesti je ocenio da se položaj migranata znatno pogoršao od pobune 2011. godine kada je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi, s obzirom da se sada u zemlji bore moćne milicije za libijsku naftu, uz postojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve vlade.

Libija je, navodi Amnesti, godinama bila stanica za mnoge Afrikance na putu za Evropu, a tuda sada prolaze i sirijske izbeglice koje beže od rata u svojoj zemlji.

Filip Luter iz Amnesti internešenela kaže da su za migrante uslovi u Libiji izuzetno loši, da tamo vlada bezakonje i da se u zemlji vode oružani konflikti.

Krijumčari ljudi razvili su u Libiji unosan posao, a talasi migranata se povećavaju u toplim mesecima kada su na Sredozemnom moru bolji uslovi. Luter kaže da su migranti prisiljeni da svoj život predaju u ruke krijumčara koji vrše iznudu i napadaju ih.

Direktor AI za Bliski istok i Severnu Afriku, Luter je pozvao Evropsku uniju da angažuje više brodova na Mediteranu i da stane na put onima koji zloupotrebljavaju ljude u nevolji.

Amnesti je pozvao Tunis i Egipat da olakšaju restrikcije na svojoj granici s Libijom i tamo migrantima daju utočište, umesto da idu na opasna putovanja morem ka Evropi.

U svom izveštaju pod naslovom "Libija je puna okrutnosti", iznose se detaljna svedočenja o maltretiranju migranata. U izveštaju se kritikuje i libijska politika da se ilegalni migranti drže u prihvatnim centrima gde su, kako navodi AI, očajni uslovi.

Libijski zvaničnici, koji se žale na nedostatak sredstava, rekli su da je 7.000 ilegalnih migranata smešteno u 16 prihvatnih centara širom zemlje gde čekaju deportaciju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Okrutni uslovi za migrante u Libiji

Izvor: B92, 11.Maj.2015

Amnesti internešenel objavio je izveštaj u kojem navodi da se prema migrantima u Libiji okrutno ponaša...Amnesti je ocenio da se položaj migranata znatno pogoršao od pobune 2011. godine kada je svrgnut libijski vodja Moamer Gadafi, s obzirom da se sada u zemlji bore moćne milicije za libijsku naftu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.