Nemačka i Italija ciljaju Libiju

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jun.2018, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka i Italija "ciljaju" Libiju

Nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Đuzepe Konte najavili su danas da će narednih nedelja pokušati da pronađu zajedničko rešenje za migrantsku krizu u Evropskoj uniji.

Merkelova je uoči razgovora sa Konteom u Berlinu rekla da će jedna od tema biti Libija, odnosno stabilizacija tamošnje vlade. Ona je naglasila da je stabilizacija libijske vlade važna i zbog planirane izgradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prihvatnih centara za izbeglice, u kojima bi se već u Africi odlučivalo o zahtevima za azil.

U tom kontekstu, kako je navela, treba osnažiti pozicije afričkih zemalja, odakle dolazi najveći broj izbeglica. Ona je ukazala na težak položaj Italije kao zemlje koja se nalazi na udaru izbeglica koje dolaze u Evropu.

Merkelova je apelovala na veću solidarnost sa Italijom, istovremeno ukazujući da se Nemačka nalazi na prvom mestu kad je u pitanju broj zahteva za azil.

- Nemačka je takođe pogođena izbegličkom krizom i nadamo se da će i Nemačka naići na  solidarnost kada je reč o rešavanju izbegličkog problema - rekla je kancelarka.

Konte je tokom prve posete Berlinu naglasio da Italija ne može da sama prevlada probleme vezane za izbegličku krizu. Takođe je ukazao na problem siromaštva u EU i pogoršanje socijalne situacije i u Italiji.

Pretpostavlja se da će Merkelova sa Konteom razgovarati i o planovima nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, koji planira da zabrani ulazak izbeglicama koje su već registrovane u nekoj od zemalja EU, što bi značajno pogodilo Italiju.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Angeli se žuri jer ima ultimatum, prva "stanica" Italija

Izvor: B92, 19.Jun.2018, 07:22

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Đuzepe Konte najavili da će narednih nedelja pokušati da nađu zajedničko rešenje za migrantsku krizu..Merkel je uoči razgovora sa Konteom u Berlinu rekla da će jedna od tema biti Libija odnosno stabilizacija tamošnje vlade. Ona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.