Nastavljaju se borbe u Libiji

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljaju se borbe u Libiji

U Tripoliju žestoki okršaji. Libijska državna televizija navodi da vladine snage ponovo kontrolišu gradove Zaviju i Misratu i napreduju ka Bengaziju. Pobunjenici tvrde suprotno. Gadafi kaže da se u zemlji bori protiv terorista i da se u inostranstvu to ne razume.

U Libiji su sve žešći sukobi iako iz te zemlje i dalje stižu različite informacije. Državna televizija javlja da su vladine snage u kontraofanzivi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povratile dva grada na istoku i da se kreću u pravcu luke Bengazi.

U intervjuu za francuski dnevnik Žurnal dimanš vođa libijske revolucije Moamer el Gadafi kaže da je u njegovoj zemlji po sredi borba protiv terorizma i da se u inostranstvu to ne razume.

Inače, libijska prestonica Tripoli odjekuje jutros od neprestane, snažne puščane paljbe. Kako javlja državna televizija reč je o pristalicama režima koji pucnjima u vazduh slave vojne uspehe na terenu pošto su neki gradovi ponovo u rukama vladinih snaga.

Na drugoj strani svedoci govore da je reč o pobuni i da se puca na vladine snage.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim kaže da se ne vode nikakve borbe u Tripoliju.

Nastavljeno je i okupljanje Gadafijevih pristalica na Zelenom trgu, a okupljeni su ponovo iskazali podršku libijskom vođi.

Jedinice lojalne Gadafiju ponovo kontrolišu važne obalske gradove Zaviju i Misratu i kreću se u pravcu luke Bengazi, drugog po veličini grada u zemlji, javila je državna televizija.

Pobunjenici, međutim, demantuju libijsku televiziju da su snage odane lideru Moameru Gadafiju preuzele kontrolu nad gradovima Tobruk, na krajnjem istoku zemlje i Misrata, oko 200 kilometara istočno od Tripolija.

Pošto su učvršćeni položaji pobunjenika u Ras Lanufu, nastavljeno je napredovanje i zauzet je i grad Ben Džuad, uprkos napadima iz aviona i helikoptera.

Opozicione snage odmah su krenule sa uspostavljanjem reda u gradu i organizovanja daljeg napredovnaja trupa.

"Kada smo stigli nismo naišli ni na kakvo protivljenje naroda. Pozdravljali su nas. Nad gradom su se pojavila dva "miraža" i jedan helikopter ali smo ih mi preduhitrili i prvi pucali, '' kaže komandant opozicionih snaga u Ben Džuadu.

Režim u Tripoliju pozvao je Arapsku ligu da povuče odluku o suspenziji Libije sa sastanaka te organizacije, rekao je zamenik šefa diplomatije Haled Kaim.

Ta organizacija sa sedištem u Kairu zabranila je nedavno predstavnicima libijskih vlasti da učestvuju na sastancima te organizacije, sve dok zvanični Tripoli ne ispuni zahteve demonstranata i zapretivši da će suspendovati i članstvo te zemlje, posle sukoba u kojima je poginulo više stotina ljudi.
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobunjenici nadiru ka Gadafijevom rodnom gradu

Izvor: Blic, 06.Mar.2011

Dobrodošli na "Blicov" blog iz minuta u minut, posvećen najnovijim vestima iz Libije, gde pobunjenici pokušavaju da svrgnu pukovnika Moamera el Gadafija, koji je na vlasti već 41 godinu...Jučerašnji blog možete da pročitate ovde...08:51 Pobunjenici nadiru ka Gadafijevom rodnom gradu..Jedan od...

Nastavak na Blic...

Libijska TV: Gadafijeve snage napreduju ka Bengaziju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2011

TRIPOLI -..Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju uspele su da povrate potpunu kontrolu nad nekoliko ključnih gradova, uključujući naftnu luku Ras Lanuf, Tobruk, koji kontroliše pristup granici sa Egiptom, Zavijah i Misratu, javila je danas libijska državna televizija...Dopisnik AFP-a, međutim,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Libiji "besni" rat! (VIDEO, FOTO)

Izvor: S media, 06.Mar.2011

U Libiji žestoki sukobi snaga lojalnih Moameru Gadafiju i pobunjenika. Informacije oprečne o tome ko prvi otvara vatru i ko kontroliše koje gradove u Libiji. ..Iako je libijska državna televizija izvestila da je Ras Lanuf u rukama Gadafija, strane agencije su to demantovale...Opozicione snage napreduju...

Nastavak na S media...

Libija: Oprečni podaci o sukobima

Izvor: B92, 06.Mar.2011

Bahrein -- U Libiji žestoki sukobi snaga lojalnih Moameru Gadafiju i pobunjenika. Informacije oprečne o tome ko prvi otvara vatru i ko kontroliše koje gradove u Libiji...Iako je libijska državna televizija izvestila da je Ras Lanuf u rukama Gadafija, strane agencije su to demantovale...Opozicione...

Nastavak na B92...

Gadafijeve snage napreduju ka Bengaziju

Izvor: Glas javnosti, 07.Mar.2011, 07:17

TRIPOLI - Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju uspele su da..povrate potpunu kontrolu nad nekoliko ključnih gradova, uključujući..naftnu luku Ras Lanuf, Tobruk, koji kontroliše pristup granici sa..Egiptom, Zavijah i Misratu, javila je danas libijska državna televizija...Dopisnik AFP-a, međutim,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.