U Libiji besni rat!  (VIDEO, FOTO)

Izvor: S media, 06.Mar.2011, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Libiji "besni" rat! (VIDEO, FOTO)

U Libiji žestoki sukobi snaga lojalnih Moameru Gadafiju i pobunjenika. Informacije oprečne o tome ko prvi otvara vatru i ko kontroliše koje gradove u Libiji.

Iako je libijska državna televizija izvestila da je Ras Lanuf u rukama Gadafija, strane agencije su to demantovale.

Opozicione snage napreduju ka Sirtru gde se očekuje da će doći do ozbiljnih okršaja. U međuvremenu snage >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lojalne Moameru Gadafiju ušle su u grad Zavija tenkovima, iz kojih su pucali na stambene zgrade i automobile, preneli su očevidci

Prema izveštavaju libijske državne televizije snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju uspele su da povrate potpunu kontrolu nad nekoliko ključnih gradova, uključujući naftnu luku Ras Lanuf, Tobruk, koji kontroliše pristup granici sa Egiptom, Zavijah i Misratu. Dopisnici stranih medija međutim izveštavaju da je Ras Lanuf još u rukama demonstranata i pobunjenika.

U Tripoliju se rano jutros čula teška artiljerisjke paljaba a pucnji su pucnji ođekivali i u blizini Gadafijeve rezidencije, ali da za sada nije poznato ko je pucao.

Kako je državna televizija objavila da su snage lojalne Gadafiju preuzele kontrolu nad niz gradova u Libiji pristalice Pukovnika izašle su na ulice da to proslave - a vlast je organizovala i strane novinare da proslavljanje obeleže. Dopisnici međutim javljaju da su Tripolijem ođekivali kasnije pucnji i da se čula teška artiljerisjka paljba.

Uprkos zvaničnim saopštenjima strani dopsinici javljaju da je Ras Lanuf još u rukama demonstranata, a isto su izjavili i stanovnici ovog grada agenciji AP.

"Kada smo ušli u grad nismo naišli na veliki otpor jer su ovde dobri ljudi. Narod je izašao na ulice i pozdravljao nas. Ali su iznad naših glava letala dva aviona i jedna helikopter. Hteli su da pucaju na nas, ali smo mi pucali prvi“, kaže Mohamed el Faituri, vođa pobunjeničkih snaga.

Sedamnaestoro ljudi poginulo na periferiji Bengazija kada su snage lojalne Gadafiju bombardovale skladište oružja.

Snage lojalne Muameru Gadafiju danas su tenkovima gađale centar grada Misrata koji se nalazi pod kontrolom protivnika libijskog režima.

"Tenkovi gađaju centar grada, a čuje se i pucnjava iz automatskog oružja", rekao je u telefonskoj izjavi za agenciju Frans pres jedan stanovnik grada Misrata sa 550.000 stanovnika, 130 kilometara istočno od Tripolija.

On je naglasio da stanovnici tog grada nisu naoružani i da će, ukoliko međunarodna zajednica ne bude intervenisala, doći do "krvoprolića".

"Jasno je da je Gadafi objavio rat nakon što su predstavnici protivnika njegovog režima formirali Nacionalni savet", rekao je on.

Televizija Al Libija bliska jednom od Gadafijevoh sinova javila je da su snage lojalne libijskom režimu ponovo preuzele kontrolu nad Misratom.

"Oni Misratu ne kontrolišu, a dokaz za to su sukobi koji se trenutno dešavaju u gradu", rekao je Frans presu taj očevidac koji nije želeo da mu se objavi ime.

(agencije)
Pogledaj vesti o: Libija,   Gadafi

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.