Napadi na Gadafija ne jenjavaju

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na Gadafija ne jenjavaju

Tripoli -- Avioni NATO-a ponovo su bombardovali područje blizu sedišta libijskog vođe Muamera Gadafija u centru Tripolija, prenose zapadne agencije.

Gadafijeve snage su se povukle iz Kikle, oko 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada.

Oblak sivog dima mogao se videti iznad Gadafijevog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompleksa Bab al Azizija, a eksplozija se osetila i u hotelu u kojem borave novinari u centru Tripolija.

Libijske vlasti se nisu oglasile povodom tog napada i za sada nije poznato šta je tačno bila njegova meta.

U međuvremenu je fotoreporter britanske agencije Rojters javio da su se Gadafijeve snage povukle iz Kikle i da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad tim gradom.

Fotoreporter Jusef Budlal rekao je da su se Gadafijevi vojnici povukli na položaje koji su udaljeni devet kilometara od grada, a da se pobunjenici spremaju za odbranu u slučaju kontranapada.

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma izjavio je da je NATO zloupotrebio rezoluciju UN o odobravanju vazdušnih udara radi zaštite libijskih civila i da su sada cilj "promena režima u Tripoliju, politička ubistva i strana vojna okupacija".

Zuma, koji je, kao predstavnik Afričke unije, dvaput od marta posetio Libiju kako bi pomogao u traženju rešenja za građanski rat u toj zemlji, izjavio je da je NATO prekoračio ovlašćenja koja mu daje rezolucija UN usvojena u martu, i odobrava upotrebu vojne sile za zaštitu civila.

Skoro tromesečna vazdušna kampanja NATO-a u Libiji onesposobila je Gadafijeve vazdušne snage i oslabila vojne moći, navodi AP napominjući, međutim, da je dužina operacije dovela u pitanje spremnost svih saveznika da i dalje učestvuju u njoj.
Pogledaj vesti o: Libija,   Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bombardovan centar Tripolija, predsednik JAR upozorava NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2011

TRIPOLI -..Avioni NATO-a ponovo su danas bombardovali područje blizu sedišta libijskog vođe Muamera Gadafija u centru Tripolija, prenose zapadne agencije koje navode da su se Gadafijeve snage povukle iz Kikle, oko 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada...Oblak sivog dima mogao se videti iznad...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.