NATO se plaši sopstvene pobede u Libiji

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2011, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO se plaši sopstvene pobede u Libiji

20.08.2011. - Značajni deo stanovništva podržava Gadafija

NATO se plaši takozvanog katastrofalnog uspeha u Libiji – one političke praznine koja će se neizbežno pojaviti u slučaju odlaska libijskih vlasti. Neke zapadne diplomate su čak nazvale perspektivu vojne pobede NATO-a i libijskih pobunjenika u aktuelnim uslovima najnepovoljnijim scenarijem.

Bojazni NATO činovnika uopšte nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << neosnovane. Radi se pre svega o tome šta predstavljaju libijski pobunjenici, govori glavni urednik lista Al-Mutauasert Husein Nasrulah.

Vreme je pokazalo da u redovima pobunjenika nema jedinstva. Oni nemaju jasan plan uređenja države. Osim toga, u redovima pobunjeika ima salafita i ostalih radikala, što izaziva određene bojazni kako kod samog pobunjeničkog takozvanog Prelaznog nacionalnog saveta, tako i kod NATO saveznika. A epizoda u toku koje su ubili komandanta pobunjeničkih trupa Abdela Fataha Junisa govori o tome da među pobunjenicima ima dubokih protivrečnosti. Naravno, to takođe ne dodaje sigurnost zemljama alijanse, koje učestvuju u operaciji.

Pa i obični stanovnici Tripolija ne čekaju željno pobunjenike, smatra general-pukovnik u rezervi, predsednik ruske Akademije geopolitičkih problema Leonid Ivašov.

Značajni deo stanovništva podržava Gadafija. Dolazak pobunjeničkog takozvanog Prelaznog nacionalnog saveta može da bude uzrok za početak građanskog rata. Tačnije politički vakuum o kojem govori NATO zaista može da se pojavi. Zemlja klizi u degradaciju, i koliko će dugo to trajati, teško je reći. Pa i upečatljivog lidera sa određenim autoritetom u sredini pobunjenika nema. A konglomerat raznorodnih sanga ne može da upravlja Libijom.

Pri tome sam Gadafi ima malo izgleda za pobedu u konfliktu. Uzroci nisu samo u ličnosti samog pukovnika, koliko u objektivnih okolnostima, govori Leonid Ivašov.

U Libiji polako gube vladine trupe. Kao prvo, odražvaju se sankcije. Nema municije. A što se tiče borbenih dejstava, NATO pruža pobunjenicima podršku iz vazduha, dok Gadafi nema avijaciju.

Saveznici žele da postignu u Libiji, kako su više puta ukazivali posmatrači, dva glavna cilja: odlazak režima ne previše lojalnog Zapadu i prekrajanje tržišta nafte. Oba cilja su povezana. I sudeći po iskustvu Iraka, oni će najverovatnije biti dostignuti. Ali šta će biti posle? Možemo se saglasiti sa ekspertima koji izjavljuju: moguća pobeda NATO-a i ustanika u Libiji može da se ispostavi gorom od poraza.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Libijski pobunjenici i dalje vode uporne borbe bez uspeha u napredovanja prema Tripoliju

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2011

20.08.2011. -..Libijski pobunjenici i dalje vode uporne borbe u pokušaju napredovanja u pravcu Tripolija, - saopštava agencija Rojter. Avijacija NATO-a vrši vazdušnu zaštitu metežnika. Sukobi s vladinim snagama se odvijaju u Ez-Zaviji i Zlitanu istočno i zapadno od libijskog glavnog grada, u poslednjem...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.