Ministar: Uhapšen Gadafijev sin Seif al-Islam

Izvor: Politika, 19.Nov.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Uhapšen Gadafijev sin Seif al-Islam

Seif al-Islam Gadafi, medijski najistaknutiji sin ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, uhapšen je na jugu Libije zajedno sa dvojicom njegovih pomoćnika u pokušaju da pobegnu iz zemlje, prenose danas agencije.

„Seif al-Islam, za kojim je Međunarodni krivični sud u Hagu raspisao poternicu, uhapšen je na jugu Libije”, izjavio je Frans presu libijski ministar pravde i za zaštitu ljudskih prava Mohameda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << al-Alagija.

Agencija AP prenosi izjavu libijskog vojnog komandanta Bašira al-Tlajeba koji je rekao da je Saif al-Islam uhapšen u pustinjskom gradu Obariju, nedaleko od Sabhe, na jugu zemlje, blizu granice s Nigerom.

Al-Tlajeb je naveo da je Gadafijev sin prebačen u Zintan, ali nije želeo da iznosi detalje o tome kako je on uhapšen.

Međunarodni krivični sud je 27. jula izdao naloge za hapšenje Muamera Gadafija, koji je ubijen u oktobru, njegovog sina Seifa Al-Islama i šefa libijske obaveštajne službe Abdalaha Al Senusija zbog optužbi o zločinima protiv čovečnosti.

Protiv njih trojice je takođe izdata crvena poternica Interpola 9. septembra.

Al-Tlajeb je rekao da je na Prelaznom nacionalnom savetu da donese odluku o tome gde će se suditi Gadafijevom sinu.

On je takođe rekao da se za sada ne zna gde se krije Al Senusi.

Iz Međunaronog krivičnog suda je saopšteno da taj sud čeka zvaničnu potvrdu od libijskih vlasti da je Gadafijev sin uhapšen.

„Čekamo zvaničnu potvrdu. Sud za sada ne može ni da potvrdi ni da demantuje tu informaciju”, rekao je portparol suda Fadi El-Abdalah.

Rođen 1972. godine, Seif al-Islam bio je najstariji od sedmoro dece Moamera Gadafija i njegove žene Safije. Ranijih godina uspeo je da uveri Zapad da je pobornik liberalizma i da je spreman da sprovede reforme u zemlji.

Međutim, nakon izbijanja pobune u Libiji sredinom februara, Saif al-Islam je čvrsto stao na stranu svog oca, mesecima ubeđujući svet putem televizije i drugih medija da je njegov otac žrtva zavere i da su libijski pobunjenici iz Bengazija ustvari „plaćenici i teroristi”.

Beta-AFP

objavljeno: 19.11.2011.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.