Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Megrahi ni(je) oslobođen zbog trgovine

Libija je saopštila da je do kontroverznog oslobađanja Abdel Baseta al-Megrahija osuđenog za napad u Lokerbiju u Škotskoj, došlo zbog trgovinskih sporazuma sa Britanijom. Vlada u Londonu odlučno je demantovala ove optužbe. Međutim, britanska štampa juče je uveliko pisala o „trgovini ispod stola“ i „tajnom sporazumu“ Londona i Edinburga.

- U svim trgovinskim sporazumima o nafti i gasu sa Velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Britanijom slučaj Megrahija je uvek bio na stolu - izjavio je Seif al-Islam, sin libijskog predsednika Muamera Gadafija. Gadafi se, inače, preksinoć sastao sa Megrahijem, pozdravio je „hrabrost i nezavisnost“ škotske vlade.

Portparol Forin ofisa, međutim, insistira da nikakvog dogovora nije bilo i da su odluku o oslobađanju Megrahija donele isključivo škotske vlasti.

Škotska vlada je pre dva dana saopštila da 57-godišnjeg Megrahija oslobađa iz samilosti, jer umire od neizlečivog raka prostate i procenjuje se da mu je ostalo najviše tri meseca života.

Libijac je osuđen 2001. na 27 godina zatvora zbog podmetanja eksploziva u američki putnički avion „Pan Amerikena“ 1988, kada je u eksploziji iznad škotskog gradića Lokerbija poginulo 270 ljudi, od kojih su 189 bili Amerikanci.

Britanske i vlasti SAD su protestovale zbog srdačnog dočeka koji je Megrahiju priređen u Libiji.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.