Izvor: RTS, 02.Dec.2021, 19:31

Mač islama, Sejf al Islam, ipak predsednički kandidat

Slavlje pristalica Sajfa al Islama na ulicama Sabhe počelo je nekoliko trenutaka pošto je žalbeno veće suda u tom gradu odbacilo odluku izborne komisije i sinu Moamera Gadafija dozvolilo da se kandiduje na predsedničkim izborima.
Odluka suda usledila je nakon nekoliko dana napetosti u Sabhi i pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snaga lojalnih Haftaru Kalifi da oružjem spreči osoblje suda da uđe u kancelarije.

Posle skoro nedelju dana i uz silne intervencije međunarodne zajednice, službenici suda su konačno u četvrtak ušli u kancelarije i odmah odbacili odluku izborne komisije, prema kojoj je Gadafijevom sinu, odbijen zahtev da se kandiduje na predsedničkim izborima zbog procesa za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom i nekoliko lokalnih sudova.
Sud su, danima, blokirali vojnici lojalni Haftaru Kalifi, čiju je kandidaturu za predsednika odbacila izborna komisija, takođe zbog serije procesa koji se protiv njega vode zbog navodnih ratnih zločina.
Libijska izborna komisija prvobitno je potvrdila kandidaturu Gadafijevog sina, ali je ta odluka razbesnela Veće staraca u nekadašnjem centru pobune, Misrati, koje je stanovnike Libije pozvalo da bojkotuju izbore.
Naknadno, Gadafijeva kandidatura je poništena, pa je konačnu odluku, posle serije protesta, spekulacija i potezanja oružja, doneo sud u Sabhi.
Istovremeno, sud u Tripoliju odbacio je sve optužbe na račun premijera Abdula Hamida Dbeibe, čime mu je otvoren put za učešće u trci za prvog predsednika Libije, koji će biti izabran direktnim glasanjem.
Čitav niz eksperata za stanje u Libiji smatra da je održavanje izbora nemoguće u ovom trenutku, ali da međunarodna zajednica insistira da se izborni proces nastavi.
Izborni proces u Libiji prati pravi haos, uključujući krađu izbornog materijala u nekoliko gradova i pretnje polaznicima predizbornog kursa u Tripoliju.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Mač islama" ponovo u igri?

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2021, 00:01

Slavlje pristalica Sajfa al Islama na ulicama Sabhe počelo je nekoliko trenutaka pošto je žalbeno vijeće suda u tom gradu odbacilo odluku izborne komisije i sinu Moamera Gadafija dozvolilo da se kandiduje na predsjedničkim izborima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.