Luksuzni zatvor za Saifa Gadafija

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luksuzni zatvor za Saifa Gadafija

London -- Libijske vlasti ubrzano grade "tajni zatvor" nadomak Tripolija u kojem će biti smešten samo jedan pritvorenik - Saif al-Islam Gadafi.

Unutar zatvora, za koji jedni kažu da liči na bunker, a drugi na luksuzni dvorac, biće izgrađeni sportski tereni i džamija, a najstariji sin ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija će imati i ličnog kuvara, doktora, satelitsku televiziju...

Saif >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će za nekoliko nedelja biti prebačen iz pritvora u Zintanu u tajni zatvor, saznaje britanski "Gardijan".

Libijske vlasti ispraznile su najveći zatvor u Tripoliju i unutar njega započele izgadnju novog zatvora. Više od hiljadu žena i maloletnika služilo je donedavno svoju kaznu u Al Ahdatu.

Sada se iza njegovih zidina, koje čuvaju jake snage milicije, gradi tajna pritvorska jedinica nalik bunkeru. Unutar nje biće smeštena dva terena za vežbanje, koji će biti prekriveni čeličnom mrežom kako bi se sprečilo potencijalno Saifovo bekstvo helikopterom.

Dok bude čekao suđenje, zatočeni Gadafjev sin će moći da igra i fudbal i košarku. Sportske sale biće smeštene u zgradi koja više podseća na luksuznu vilu nego na zatvor. Ostaje, međutim, nepoznato s kim će Saif igrati pošto će biti jedini pritvorenik, ističe "Gardijan".

On će, takođe, u zatvoru imati i privatnu džamiju, ličnog kuvara, medicinsku službu koja će mu biti na usluzi 24 sata i satelitsku televiziju.

Zatvorski čuvari burno su reagovali zbog odluke vlasti da Saifu omogući što prijatniji boravak u pritvoru.

"Ako ovde dođu Obama, Sarkozi ili Kameron biće veoma zadovoljni smeštajem. Veoma je luksuzan. Ovo je nije zatvor, ovo je mesto za odmor", kaže jedan od njih.

Njegov kolega koji radi u zgradi izvan zatvorskih zidina ističe: "Saif će ovde imati sve što su treba. Ovaj zatvor je kao dvorac – dvorac po meri jednog kralja".

Pojačane bezbednosne snage u predgrađu u kojem se nalazi ovaj zatvor dokaz su da je porodica Gadafi i dalje moćna.

Ranije se očekivalo da će Saif (39), čije ime znači "moć islama", preuzeti vlast od svog oca. Pre revolucije verovalo se da će on reformisati libijsko društvo.

Ipak, kad su izbili sukobi, Saif je preuzeo vodeću ulogu u borbi protiv pobunjenika. Kada su režimske snage počele da se povlače iz prestonice, pobegao je iz Tripolija. Uhapšen je tri meseca kasnije u Sahari kada je, prerušen u beduina, pokušao da pređe granicu. Od tada je zatočen u vili u planinskom gradu Zintanu.

Vlada u Tripoliju ubedila je miliciju da ga prebaci u federalni zatvor. Libijski predsednik Mustafa Abdul Džalil najavio je pre mesec dana da će Saifu biti suđeno čim se završi izgradnja novog zatvora.

"Božjom voljom, Saif al-Islam Gadafi imaće pošteno suđenje", rekao je on tada.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda (MKS) podiglo je prošle godine optužnicu protiv Saifa i ostalih pripadnika bivšeg libijskog režima zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti, optužujući ih za umešanost u ubijanje demonstranata na skupovima protiv Moamera Gadafija u avgustu prošle godine.

Tužioci MKS pristali su krajem januara ove godine da se Saifu sudi u Libiji ukoliko mu bude obezbeđeno pošteno suđenje.

Saif, koji se školovao u Velikoj Britaniji i odlično govori engleski jezik, mogao bi da razotkrije brojne kontroverze, među kojima su i optužbe koje su prošle nedelje preneli mediji da je Moamer Gadafi dao francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju 60 miliona evra tokom predsedničke kampanje 2007. godine.

Takođe, spekuliše se i da je Saif, nakon što je dobio sporno zvanje doktora, donirao više od 1,8 miliona evra Londonskoj školi ekonomije.
Pogledaj vesti o: London,   Tripoli

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Luksuzni zatvor za Saifa Gadafija

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2012

Libijske vlasti ubrzano grade "tajni zatvor" nadomak Tripolija u kojem će biti smešten samo jedan pritvorenik - Saif al-Islam Gadafi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.