Londonska konferencija: Nastavak vojne operacije u Libiji

Izvor: Blic, 29.Mar.2011, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Londonska konferencija: Nastavak vojne operacije u Libiji

LONDON - Međunarodni partneri koji učestvuju u Londonu na konferenciji o Libiji složili su se danas da nastave sa vojnom misijom sve dok libijski lider Moamer Gadafi ne ispuni sve uslove rezolucije UN 1973 o zaštiti civila, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Oni su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takođe složili da se formira kontakt grupa čiji bi zadatak bio da koordinira političke napore, a Katar je pristao da što je moguće pre sazove prvi sastanak ove grupe, prenosi Rojters.

Ešton: Gadafi što pre da se odrekne vlasti

Libijski lider Moamer el Gadafi trebalo bi odmah da se odrekne vlasti i omogući Libiji da brzo stupi na put miroljubive tranzicije ka demokratiji, saopštila je danas visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ona je, u saopštenju objavljenom po završetku međunarodne konferencije o Libiji u Londonu, navela da je međunarodna zajednica saglasna u stavu da je Gadafijev režim izgubio legitimitet.

"Veoma sam ohrabrena napretkom koji smo danas postigli u Londonu. Sastanak je potvrdio da je međunarodna zajednica jedinstvena u odlučnosti da brzo sprovede rezolucije 1.970 i 1.973 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da su pukovnik Gadafi i njegov režim u potpunosti izgubili legitimitet", kazala je Eštonova.

Ona je istakla da je na sastanku dogovoreno formiranje međunarodne kontakt grupe u čijem će radu, između ostalih, učestvovati Evropska unija, Ujedinjene nacije, Afrička unija i Arapska liga.

"Zajedno s ključnim partnerima nastaviću da radim na rešenju krize, koje odgovara legitimnim zahtevima libijskog naroda, da podstičem dijalog i pomažem novoj Libiji da izgradi uspešnu i demokratsku budućnost", poručila je Eštonova.

Francuska za naoružavanje pobunjenika

Francuska je saopštila da je spremna da razgovara sa svojim koalicionim partnerima o naoružavanju libijskih pobunjenika, iako to nije predviđeno rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1973, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe.

Govoreći posle sastanka u Londonu posvećenog Libiji, Žipe je istakao da je oformljena nova politička kontakt grupa koju čine 20 zemalja i organizacija i koja će se sastati idući put u Kataru, a potom u Italiji.

"Podsećam vas da to nije deo rezolucije UN, koje se Francuska drži, ali smo spremni da razgovaramo o naoružavanju sa našim partnerima", kazao je Žipe novinarima.

Na pitanje da li Gadafi treba da ide u izgnanstvo, Žipe je odgovorio da za libijskog lidera nema budućnosti u njegovoj zemlji, a da je na libijskom narodu da odluči o njegovoj sudbini, prenosi Rojters.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg rekao je da su se na sastanku dogovorili da razmotre nove sankcije protiv Gadafija, kako bi mu poslali jasnu poruku da ne može nekažnjeno napadati civile.

Hejg nije rekao o kakvim sankcijama se radi, dodaje AP.

Zemlje učesnice će naizmenično biti predsedavajući ove grupe.

Na konferenciji u Londonu predstavnici više od 35 zemalja, članica NATO-a, Arapske lige i Afričke unije razmatraju situaciju u Libiji i pokušaće da se dogovore o daljim akcijama kako bi se postigao prekid vatre i otvorio put za rešavanje krize u toj zemlji.

Sastanku prisustvuju i generalni sekretar UN Ban Ki Mun i generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen.

Gadafiju mora biti suđeno u Libiji zahteva PNS

Prelazni nacioalni savet Libije (PNS) koji predstavlja libijske pobunjenike, insistirao je danas na sastanku u Londonu da "zločini" koje je počinio Moamer Gadafi ne smeju ostati "nekažnjeni".

"Ideja je da Gadafi odgovara za svoje zločine na pravičnom suđenju u Libiji", izjavio je koordinator PNS za Veliku Britaniju Guma El Gamati.

"Moguće je i da mu se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS)" u Hagu, rekao je El Gamati na konferenciji za štampu povodom prvog sastanka Kontakt-grupe za Libiju.

El Gamati se pozvao na najavu tužioca MKS Luisa Morena-Okampa koji je 3. marta izjavio da će biti pokrenuti postupci zbog zločina u Libiji, a među optuženima bi trebalo da bude i Gadafi.

"Zločini ne smeju ostati nekažnjeni", ukazao je El Gamati, uprkos mogućnosti koju su iznele pojedine zemlje - među kojima Italija i Španija, da se kriza reši egzilom Gadafija.

NATO: Nema odlaganja preuzimanja komande u Libiji

NATO je danas demantovao ranije navode medija o odlaganju preuzimanja komande nad operacijama u Libiji, saopštavajući da će Alijansa uskoro biti zadužena za sve vojne akcije u toj zemlji.

"NATO će uskoro preuzeti komandu nad svim operacijama. NATO saveznici prebacuju sredstva dok govorimo", izjavio je kanadski general Šarl Bušar, zadužen za operacije Alijanse u Libiji.

Preuzimanje komande od koalicionih snaga pod vođstvom SAD ostvaruje su "snažnim tempom", navedeno je u Bušarovom saopštenju, preneo je Rojters.

NATO zvaničnici su ranije saopštili da će Alijansa preuzeti komandu u sredu, ali su mediji ranije danas javili da će to biti odloženo za četvrtak.

Povezane vesti: Pobunjenici pred Tripolijem, borbe u zavičaju Gadafijevih Bilt: Libija nije centar gravitacije u regionu Beograđani i Libijci ponovili protest podrške NATO preuzima vodeću ulogu u operaciji, pobunjenici napreduju ka zapadu Stotinu Libijaca podržalo Gadafija u Beogradu
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kontakt grupa za Libiju, idući sastanak u Kataru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2011

Na međunarodnoj konferenciji u Londonu o krizi u Libiji održanoj u utorak, postignut je i formalni dogovor da se uspostavi politička "Kontakt grupa" za tu zemlju, čiji će se sledeći sastanak odžati u Kataru, piše u saopštenju izdatom na kraju skupa. Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati jedine...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Londonska konferencija: Gadafi mora otići

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Mar.2011, 00:15

LONDON - U Londonu je održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su ministri vanjskih poslova razmatrali provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te humanitarne potrebe i načini potpore libijskom narodu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.