Libijska vlada otvorena za reforme s Gadafijem

Izvor: S media, 05.Apr.2011, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska vlada otvorena za reforme s Gadafijem

Libijska vlada je saopštila da je otvorena za "svaku" političku reformu, ali da Moamer el Gadafi mora da ostane na čelu zemlje kako bi se izbegli novi Irak, Somalija ili Avganistan, javlja jutros britanski BBC.

Portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim izjavio je da je pukovnik Gadafi "figura koja ujedinjuje" i da su na meti njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << trupa isključivo naoružani pobunjenici, a ne civili.

Prema njegovim rečima, Gadafi je "sigurnosna košuljica koja čuva zemlju da ostane u jednom komadu" i da on libijskim plemenima i stanovništvu služi kao "figura koja ujedinjuje".

"Mnogi, mnogi Libijci žele da on vodi ovaj proces jer se plaše da ćemo, ako njega tu ne bude iz bilo kog razloga, ovde imati ono što se dešava u Iraku, ono što se dešava u Somaliji, ono što se dešava u Avganistanu", rekao je Musa Ibrahim.

Libijska vlada je, prema njegovim rečima, otvorena za političke reforme - "izbore, referendum, bilo šta" - ali "njima mora da rukovodi vodja (Gadafi)".

Ibrahim je takodje rekao da nije na Zapadu da govori Libiji kako ona "mora da izgubi svog vodju, sistem ili režim", i pozvao je svet da istraži tvrdnje o navodnim zločinima vlade u Tripoliju nad civilnim stanovništvom.

Britanija u Libiji još šest meseci

Libija ponovo pokreće izvoz nafte

Libija: Bin Ladenov vozač obučava pobunjenike (VIDEO)

"Mi se borimo protiv naoružanih milicija. Ako uzmete oružje - niste civil", kazao je Ibrahim.

Libijska državna televizija prikazala je, po svoj prilici, Gadafija uživo kako juče u Tripoliju pozdravlja svoje pristalice iz džipa.

Jedan od Gadafijevih sinova, Saif al-Islam Gadafi, rekao je da se on i njegov otac ne osećaju izdanim usled toga što je libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa pobegao prošle nedelje u London.

Kako je Saif al-Islam rekao BBC-ju, Musa Kusa je otišao u Britaniju iz zdravstvenih razloga, s obzirom da je star i bolestan i da mu je potreban lekarski tretman.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.