Libijska vlada osudila plan SAD

Izvor: B92, 06.Maj.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijska vlada osudila plan SAD

Tripoli -- Libijska vlada osudila planove SAD da odmrznu libijska sredstva i daju ih pobunjenicima, navodeći da bi takva mera predstavljala otimačinu.

SAD su od početka nereda u Libiji u februaru zamrzle oko 30 milijardi takvih sredstava, ali postoje pravne prepreke korišćenju tog novca, preneo je Rojters.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavila je na sastanku Međunarodne kontakt-grupe o Libiji u Rimu da će Vašington pokušati da donese zakon kojim bi zamrznuta libijska imovina bila predata pobunjenicima.

Zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kaled Kaim izjavio je da bi upotreba zamrznutih sredstava bila "kao piratstvo na moru".

"Pobunjenici nisu pravni entitet. Nisu država. Zemlja nije podeljena prema referendumu ili rezoluciji Ujedinjenih nacija. To je nelegalno", rekao je Kaim novinarima.

On je izjavio da bi davanje libijskih sredstava pobunjenicima obeshrabrilo bogate zemlje da investiraju u inostranstvu iz straha da bi njihov novac mogao biti zaplenjen i predat pobunjeničkim grupama na prvi znak unutrašnjih nereda.

Kaim je osudio najavu zapadnih i arapskih zemalja da će osnovati fond za pružanje pomoći pobunjenicima, tvrdeći da je tako nešto nelegalno i da ne postoji mogućnost za nadgledanje načina na koji se troši novac.

Međunarodna kontakt-grupa za Libiju dogovorila je u četvrtak na sastanku u Rimu da se uspostavi poseban fond za podršku pobunjenicima u Libiji, saopštio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.