Libija, teror milicija

Izvor: RTS, 03.Nov.2011, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija, teror milicija

Uklanjanjem Gadafija sa vlasti stvoren je politički vakuum u kojem nekontrolisano deluju razne autonomne oružane grupe i sprovode svoj zakon širom Libije. Da li će prelazne vlasti uspeti da konsoliduju redove i pomire podeljeni narod ostaje da se vidi.

Sa relativno malo uloženih sredstava u vazdušnu kampanju iznad Libije i, ako se izuzme slanje komandosa, izbegavanjem slanja kopnenih trupa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO alijansa je omogućila koaliciji pobunjeničkih milicija da zbace Moamera el Gadafija.

Uprkos tome što je NATO u ponedeljak formalno okončao svoje vojno učešće u Libiji, ishod rata vrlo je neizvestan. Gadafija više nema, ali se može očekivati da će njegove pristalice tek pokrenuti pobunu.

Njihov uspeh u organizovanju kontrarevolucije najviše će zavisiti od toga da li će prelazne vlasti uspeti da konsoliduju i pomire, najblaže rečeno, podeljen narod.

Međutim, prvi pokazatelji sugerišu da problemi tek predstoje. Veliki broj izveštaja svedoči o brojnim slučajevima osvete pobunjeničkih milicija nad civilnim stanovništvom i Gadafijevim pristalicama.

Takvo ponašanje je delom i očekivano, pošto pobunjeničke snage nemaju jedinstvenu vojsku, već nekih 300 autonomnih lokalnih grupacija.

Zvaničnici UN javljaju i o brojnim kršenjima ljudskih prava, pogotovu u regionu Misurate, odakle lokalna milicija upada u okolna sela i gradove i ubija, muči i siluje stanovništvo zbog njihove, navodne, podrške starom režimu. Izveštaji takve vrste svedoče o događajima širom Libije.

Prelaznim vlastima trebalo bi da sada bude prioritet da što pre demobiliše i razoruža brojne grupacije i iz svake od njih izvuče određen broj boraca i oficira i integriše ih u jedinstvenu bezbednosnu silu koja bi odgovarala prelaznim vlastima.

To će biti težak zadatak, s obzirom na prirodu tih grupa, koje gaje privrženost samo prema svom plemenu i oblasti iz koje potiču, a veliko rivalstvo prema ostalim takvim grupama.

Tako je skoro izbio i oružani sukob u Tripoliju između rivalskih pobunjeničkih grupa u glavnoj bolnici u Tripoliju. Stižu i izveštaji o građanima libijske prestonice koji su veoma antagonistički raspoloženi prema naoružanim ljudima koji se šetaju ulicama.

Stanovnici Tripolija se žale da su sada ranjiviji i nesigurniji nego kad je Gadafi vladao zemljom. Novinar Gardijana javlja o nekim od mnogih autonomnih milicija u glavnom gradu koje hapse i odvode navodne krivce za saradnju sa bivšim režimom koji su optuženi od strane svojih komšija.

Nova libijska vojska 

Prelazne vlasti shvataju prioritet stvaranja jedinstvene bezbednosne sile, koja bi odgovarala političkom vrhu, ali još nije poznato da li ima snage i sredstava da to izvede. Jasno je da je ovo borba za političku vlast mnogih grupa i postoji visok nivo tenzije između komandanata različitih grupa, ali i u redovima njih samih.

Tenzije se još produbljuju kada se ima u vidu da su neki od komandanata nekada bili oficiri libijske vojske koji su prešli na stranu pobunjenika. Sa druge strane, postoje i oni tvrdokorni islamisti i lokalni borci koji ne žele da vide bilo kakve ostatke starog režima.

Ubistvo Abdela Fataha Junesa glavnokomandujućeg pobunjeničkog komandanta, nekada visokog vojnog oficira libijske vojske, u julu samo je jedan od primera autonomnog delovanja islamističkih milicija.

Mnoge grupe koje su oružjem stekle moć sada uopšte ne žure sa razoružanjem i demobilizacijom. Vođa najjače oružane grupe u glavnom gradu Abdulhakim Belhadž rekao je da će prelazne vlasti morati sa njima da razgovaraju i pregovaraju ako žele da ih privole da se integrušu u novu libijsku vojsku.

Savet bezbednosti UN izrazio je brigu za nestanak velikih količina teškog naoružanja, koje je pokradeno iz vojnih arsenala, pogotovu rakete zemlja-vazduh.

Pretnja haosa sugeriše dva scenarija. Prvi je da se razne autonomne grupe okupe oko nekoliko najjačih, što bi proizvelo savez dovoljno snažan da nametne svoju volju drugima i sve te grupe integriše u jednu silu – novu libijsku vojsku.

Drugi scenario je da strani mirovni posmatrači dođu da nametnu neophodni monopol sile i nadgledaju stvaranje nacionalne vojske.
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.