Libija ne želi prisustvo mirovnih snaga

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija ne želi prisustvo mirovnih snaga

/bizlife.rs/ Libijska prelazna vlast odbacuje ideju rapoređivanja bilo kakvih međunarodnih vojnih snaga ili posmatrača, izjavio je posebni UN-ov izaslanik za Libiju.


Ian Martin je nakon zatvorene sednice Saveta bezbednosti UN-a izjavio da su razmišljali o razmeštanju vojnih posmatrača, ali da ne očekuje da će ih libijska prelazna vlast zatražiti, no očekuje da će Libija zatražiti pomoć u uspostavljanju policijskih snaga.

Zamenik libijskog predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u UN, Ibrahim Dabaši, izjavio je za BBC da je situacija u toj afričkoj zemlji jedinstvena. „Ovo nije građanski rat, nije konflikt dveju strana, već narod u odbrani od diktature“, objasnio je Dabaši.

Ian Martin navodi da će jedan od najvećih izazova Ujedinjenih nacija biti  priprema Libije za demokratske izbore, pre svega u organizacijskom smislu, a jasno je da Nacionalno prelazno veće želi da UN ima glavnu ulogu u ovom procesu.  „U suštini ne postoje čak ni sećanja na izbore, ni izborna komisija niti drugo telo koje ih može organizovati, ne postoji istorija političkih stranaka, niti nezavisnog građanskog društva, a nezavisni mediji su tek počeli da se pojavljuju na istoku.“, naglasio je Martin.

Generalni sekretar Ujedinjenjih nacija Ban Ki Mun naveo je da nestašica osnovnih namirnica i medicinskog materijala u Libiji zahteva hitnu akciju. Iz kancelarije pri Evropskoj uniji  kažu da su za nestašice odgovorne Gadafijeve pristalice, a procenjuje se da je oko 60 odsto stanovništva u Tripoliju bez zaliha vode.

Ban Ki Mun je apelovao na Savet bezbednosti da „reaguje“ na zahteve tranzicione vlasti za finansiranjem. Komitet za sankcije UN je, na zahtev Velike Britanije, odblokirao libijska sredstva u vrednosti od 1,55 milijardi dolara koja su bila blokirana u toj Velikoj Britaniji kao deo  zamrznute imovine bivše vlade Moamera Gadafija.

Ova sredstva će biti prebačena Centralnoj banci Libije, precizirao je Forin Ofis.

"Ovaj novac, koji je bio zamrznut u Velikoj Britaniji u okviru sankcija UN, omogućiće da se zadovolje hitne humanitarne potrebe, da se vrati poverenje u bankarski sektor, da se isplate plate zaposlenima u ključnom javnom sektoru i da se ostvari likvidnost privrede", naveo je u svom saopštenju Vilijam Hejg, britanski ministar spoljnih poslova, a preneo Rojters.
*izvor: www.bizlife.rs

svetLibijapobunjenicimirovne snagenepozeljne

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.