Libija, Sirija i Palestina – zona aktivnih napora ruske diplomatije

Izvor: Vostok.rs, 22.Jul.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija, Sirija i Palestina – zona aktivnih napora ruske diplomatije

22.07.2011. -

Rusija je poslednjih meseci aktivizirala učešće u rešavanju najakutnijih problema Bliskog Istoka. Ovih dana završena je poseta Moskvi ministra inostranih poslova Libije, koji je pregovarao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. O tome šta je postignuto u tom pravcu u intervjuu specijalno za Glas Rusije govori zamenik ministra inostranih poslova, stručnjak za Bliski Istok Mihail Bogdanov.

Posle posete >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ministra inostranih poslova Libije Abdela Atija al Obejdija Rusiji, završene u četvrtak i njegovih pregovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom stekao se utisak da se pojavila šansa za mirovno regulisanje konflikta u Libiji. Da li je to tačno?

Kod nas u Moskvi uvek je postojala nada za političko i diplomatsko regulisanje krize u Libiji. I ova nada je ostala prilično ozbiljna. Na to su bili usmereni svi naši napori od samog početka izbijanja unutarpolitičkog konflikta u ovoj za Rusiju tradicionalno prijateljskoj zemlji. Po nalogu predsednika Dmitrija Medvedeva sada vrlo aktivno radi njegov specijalni predstavnik za kontakte sa zemljama Afrike Mihail Vitaljjevič Margelov. On je putivao i u Tripoli, i u Bengazi.

U Moskvi je takođe bilo nekoliko važnih sastanaka. Vodio ih ne naš ministar Sergej Lavrov, on se sastajao sa predstavnicima i Tripolija, i Bengazija. Takođe on je bio u stalnom kontaktu a specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN za Libiju, gospodinom Hatibom. Bukvalno ove nedelje održani su važni razgovori o Libiji. U sredu ujutru ministar je razgovarao telefonom sa istim tim Hatibom, a već u toku popodneva u MIP održan je sastanak sa libijskim ministrom inostranih poslova al Obejdijem. Bilo je reči o čitavom kompleksu pitanja koja se tiču libijskog regulisanja.

Već samo to što ovi kontakti traju u tako intenzivnom režimu govore da nada postoji. Sada se traže tačke dodira između dve sukobljene strane u Libiji i drugih zainteresovanih strana, oslanjajući se na aktivnu posredničku ulogu Afričkog saveza, UN i na naše napore. I sve je to kako bi se doprinelo da se što hitnije dostignu praktična razrešenja problema nastalih u ovoj zemlji.

Od samog početka podržavamo Afrički savez u njegovim naporima za formiranje takozvane mape puta. Ova pitanja su bila razmatrana na nedavnom samitu ove organizacije u Ekvatorijalnoj Gvineji. Tamo je bio prisutan Mihail Vitaljjevič Margelov, koji je imao čitav niz kontakata sa liderima Afričkog saveza, između ostalog sa predsednikom JAR Džejkobom Zumom. Odmah posle toga sa idejama koje su tamo razmatrane, gospodin Zuma je boravio u Sočiju, gde ga je primio presednik Medvedev. Tamo u Sočiju je održan trostrani samit uz učešće generalnog sekretara NATO-a Rasmusenom. Tamo su takođe razmatrane ideje Afričkog saveza na raspletu libijskog čvora.

Mi računamo na to da ma kakva vlast bude u toj zemlji, u svakom slučaju ovi ugovori će biti usmereni na pružanje pomoći libijskom narodu u stvaranju infrastrukture i razvoju ekonomije ove zemlje – tvrdi Mihail Bogdanov. Svako libijsko rukovodstvo, koje bude upravljalo ovom zemljom, biće zainteresovano za predmetnu multilateralnu saradnju sa RF, između ostalog na osnovu onih ugovora koji su bili potpisani ranije.

Izvor: Golos Rossii
Pogledaj vesti o: Libija,   Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.