Libija: Pobunjenici napreduju

Izvor: B92, 04.Jun.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Pobunjenici napreduju

Bengazi / Brisel -- Libijski pobunjenici su primorali na povlačenje vladine vojnike iz tri grada na zapadu Libije i probile opsadu u još jednom mestu.

Lokalni pobunjenici su zauzeli četiri grada na zapadu kod planinskog lanca Nafuza, gde su vladine snage imale kontrolu mesecima.

Posle nedelja opsade, vladine snage su izašle iz malih gradova Jifran, Šakšuk, Kasr al-Hadž i Bir Ajad na zapadu zemlje.

Jučerašnje teško bombardovanje i pobeda pobunjenika u nekim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradovima, kao i prvi diplomarski kontakt između Kine i vodstva

pobunjenika, svedoči o nastavku pada snaga libijskog lidera Moamera Gadafija od kada su izbili sukobi 24. februara u Libiji.

NATO je rano jutros saopštio da je prvi put koristio borbene helikoptere u Libiji, gde su gađali vojna vozila i opreme vojske

libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Jurišni helikopteri, pod komandom NATO-a, upotrebljeni su prvi put 4. juna u vojnim operacijama u Libiji", navedeno je u saopštenju NATO-a.

"Pogođene mete uključuju vojna vozila, vojnu opremu i terenske snage" Gadafijevog režima, dodaje se u saopštenju, bez preciziranja gde su izvedeni napadi.

Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njihovi "apači" korišćeni u napadu, preneo je AFP.

Britanija učestvuje u međunarodnim operacijama u Libiji od 19. marta, a prošlog meseca je najavila da će poslati četiri jurišna helikoptera .

Prema rezoluciji 1973 Saveta bezbednosti UN, nije dozvoljene slanje kopnene vojske u Libiju, već upotreba svih drugih sredstava.

NATO je 31. marta preuzeo vođenje vojne operacije u Libiji koju je 19. marta počela međunarodna koalicija u cilju zaštite civila.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.