Libija: Ne damo Gadafija Hagu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Maj.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Ne damo Gadafija Hagu

Libijski režim odbacio je u ponedeljak zahtev tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu da se raspiše poternica za Moamerom Gadafijem, navodeći da je zahtev zasnovan na "nepouzdanim" informacijama.

"Nažalost MKS od početka krize u Libiji zavisi od medijskih izveštaja kako bi procenio situaciju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Libiji. Posledica toga je da MKS obično dolazio da nepouzdanih zaključaka", saopštio je portparol libijske vlade Musa Ibrahim, a preneo AFP.

"Nikada nismo, u bilo kojoj fazi krize u Libiji, naredili ubijanje civila ili unajmili plaćenike protiv svog naroda", rekao je Ibrahim i dodao da su pobunjenci ti koji su se digli na oružje i "pozvali borce iz nekoliko različitih nacija da im se pridruže".

Portparol libijske vlade je kazao da je libijski režim pozvao međunarodnu zajednicu da istraži činjenice na terenu, ali da "niko nije slušao".

"Nastavljamo sa pozivima na hitan prestanak svakog nasilja u zemlji i iskreni početak procesa koji će omogućiti Libijcima da odluče o budućnosti svoje zemlje bez planova sa strane i uslova sa strane", poručio je Ibrahim.

Tužilac MKS u Hagu Luis Moreno-Okampo zatražio je juče da se raspiše poternica za hapšenje libijskog lidera i njegovih najbližih saradnika zbog zločina protiv čovečnosti.

Na konferenciji za novinare, tužilac Moreno-Okampo je potvrdio da je zatražio da se izdaju nalozi za hapšenje Gadafija, njegovog sina Saifa el Islama, kao i šefa obaveštajne službe Abdulaha el Sanusija zbog "široko rašsirenih i sistematskih napada na civile".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.