Klintonova: Intervencijom u Libiji sprečena nova Srebrenica

Izvor: Blic, 15.Apr.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova: Intervencijom u Libiji sprečena nova Srebrenica

VAŠINGTON - Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da je svet intervencijom u Libiji sprečio masakr kao što je bio onaj u bosanskom gradu Srebrenici 1995. godine, javio je AFP.

"Svet nije čekao da se dogodi druga Srebrenica u gradu Bengazi", rekla je Klintonova u omažu američkom diplomati Ričardu Holbruku koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatra tvorcem mira u Bosne i Hercegovine.

U govoru na Američkoj akademiji u Berlinu, čiji je saosnivač bio i Holbruk kao američki ambasador u tom gradu, Klintonova je istakla da je međunarodna zajednica za sedam dana sprečila eventualni masakr, zaustavila vojsku lojalnu libijskom lideru Moameru Gadafiju koja je brzo napredovala i proširili međunarodnu koaliciju.

"Zajedno smo u Ujedinjenim nacijama nametali (Libiji) sankcije, zonu zabrane leta, embargo na naoružanje i zaštitili civile", navela je američka državna sekretarka.

Klintonova je dodala da međunarodna zajednica nije imala Holbruka da izvesti o Libiji, ali je imala njegove principe da joj budu vodilja.

"Uradili smo težak posao (u Libiji) i okupili međunarodnu zajednicu u zajedničkoj akciji i to brzo", kazala je Klintonova.

AFP podseća da su Sjedinjene Američke Države podržale Veliku Britaniju i Francusku tokom, skoro jednomesečne vojne operacije protiv Gadafija, ali su se oduprle pritisku Pariza za uključivanje novih američkih vojnih aviona, pošto je Vašington odlučio da ima ograničenu ulogu u Libiji, zbog obaveza u Avganistanu i Iraku.

Povezane vesti: Lavrov: NATO prekoračio mandat u Libiji; Rasmusen: Očekujemo još aviona Gadafijeve snage granatiraju Adždabiju Protesti u Rimu zbog vojne akcije u Libiji Pobunjenici isterani iz Brege Libijske vlasti odbile ponudu pobunjenika za primirje
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Klintonova: Libija kao Srebrenica

Izvor: Šumadija Press, 16.Apr.2011, 14:02

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da je intervencijom u Libiji sprečen masakr poput onog u Srebrenici 1995.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.