Ka Evropi iz Libije kreće 800.000 izbeglica

Izvor: Mondo, 24.Mar.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ka Evropi iz Libije kreće 800.000 izbeglica"

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian kaže da nekoliko stotina hiljada izbeglica, verovatno oko 800.000, čeka u Libiji odlazak u Evropu.

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Le Drian je u intervjuu za francuski radio Evropa 1, rekao da u Libiji ima nekoliko stotina hiljada izbeglica i da je broj od oko 800.000 "najrealniji".

"Moramo da sprečimo da krijumčarenje migranata ne ojača >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << džihadiste iz 'Islamske države' jer bi im to bio dodatni izvor finansiranja", rekao je francuski ministar.

U Libiji vlada haos od svrgavanja i ubistva bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija 2011.

Libiju od tada razaraju oružani sukobi različitih frakcija, od čega, kako smatraju analitičari, najviše profitira Islamska država.

Pomorska operacija "Sofija" koju je pokrenula Evropska unija u junu 2015. godine, ima za cilj sprečavanje ilegalne imigracije i krijumčarenje u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, ali ne može da se približi "bazama krijumčara" koje su na obalama.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Stotine hiljada izbeglica u Libiji čeka odlazak u Evropu, humanitarci odbijaju da učestvuju u primeni sporazuma EU-Turske

Izvor: Večernje novosti, 24.Mar.2016

PARIZ/ ŽENEVA - Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian ocenio je danas da nekoliko stotina hiljada izbeglica, verovatno oko 800.000, čeka u Libiji odlazak u Evropu. Le Drian je u intervjuu za francuski radio Evropa 1, rekao da u Libiji ima nekoliko stotina hiljada izbeglica i da je broj od oko...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.