Infrastruktura na udaru

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infrastruktura na udaru

NATO mora da proširi izbor meta u Libiji na infrastrukturne objekte, rekao načelnik generalštaba britanske vojske Dejvid Ričards. Gadafijeva eventualna smrt u nekom od vazdušnih napada bila bi u skladu sa rezolucijom UN, smatra Ričards. Libijski lider želi da zadrži samo simboličnu ulogu, piše "Gardijan".

12.50 - Tuniske bezbednosne snage uhapsile su, blizu grada Ramade na granici sa Libijom, dva muškarca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opasana eksplozivom osumnjičene za pripadništvo Al Kaidi, prenosi tuniska televizija.

Načelnik generalštaba britanske vojske general Dejvid Ričards pozvao je NATO da pojača svoje operacije u Libiji proširivanjem meta napada na infrastrukturne objekte, kako bi onemogućio ili otežao logističku podršku i snabdevanje libijske vojske. 

Ričards je izjavio da je dosadašnja vojna operacija bila uspešna, ali upozorava da je potrebno učiniti više, upozorivši da bi, ukoliko operacije ne budu pojačane, Gadafi mogao da ostane na vlasti.

"Moramo da pojačamo pritisak na Gadafija intenziviranjem vojne akcije, kako bi mu pokazali da mora da ode", rekao je šef britanskih oružanih snaga.

Izjava generala Ričardsa, posle nedelja čestih razmirica između NATO zemalja o izboru ciljeva i načinu na koji treba voditi vazdušne udare, konačno daje neku naznaku u kom pravcu će se ubuduće stvari razvijati.

Vojni stručnjaci navode da NATO stratezi posle dva meseca vazdušnih udara na, pretežno, vojne ciljeve menjaju taktiku. Infrastruktura kojom se pruža podrška vojsci je, prirodno, jedna od najbitnijih meta, čijim gađanjem se faktički guši jedna zemlja i njen režim.

Ukoliko bude usvojen predlog britanskog generala u Libiji će, kao što je u Srbiji 1999. godine, na meti biti svaki logistički cilj od električne mreže do strateških puteva.

Ričards je rekao da želi da članice NATO-a podrže proširivanje meta, kako bi avioni koaliconih snaga mogli da gađaju i druge ciljeve, a ne samo one koje predstavljaju direktnu pretnju po civile, kao što su tenkovi i artiljerija.

"U ovom trenutku, NATO ne napada infrastrukturne mete u Libiji. Ipak, ako želimo da pojačamo pritisak na Gadafijev režim, moramo da ozbiljno razmotrimo proširenje opsega meta koje možemo da gađamo", rekao je Ričards.

Ričards: Ubistvo Gadafija u okviru pravila

Prema rezoluciji 1973 Saveta bezbednosti UN avionima koalicionih snaga, u cilju zaštite civila, odobrena je upotreba "svih sredstava", sem kopnene invazije.

Kako su nekoliko puta saopštili iz NATO-a odstranjivanje Gadafija sa vlasti nije cilj vojnih udara.

Međutim, Ričards u intervjuu za britanski list Sandej telegraf ističe da ukoliko bi libijski lider bio ubijen u napadu to bilo "u okviru pravila" koja je postavio Savet bezbednosti UN.

"Ne napadamo direktno Gadafija. Ipak, ako se libijski lider zadesi, u trenutku napada, u nekom komandnom ili kontrolnom centru koji pogodi NATO i ako bude ubijen, to je u okviru pravila", napomenuo je britanski general.

Kao car Akihito ili Kastro

U međuvremenu, posle jučerašnjeg emitovanja audio snimka Gadafijeve osude vazdušnog napada na Tripoli, britanski Gardijan, iz izvora bliskih režimu, navodi da libijski vođa želi da se polako povuče sa političke pozornice, kako bi omogućio razvijanje državnih institucija koje bi postepeno zamenile njegovu autokratsku vlast.

Izvori bliski Gadafiju, piše Gardijan, kažu da libijski lider želi da zadrži samo simboličnu ulogu u državnom aparatu.

Jedan od režimskih zvaničnika potvrdio je da je libijski lider svestan da je njegovo vreme prošlo, ali da "neće pobeći u Venecuelu. Gadafi želi da se povuče i nastavi život dostojanstveno, kao japanski car ili Kastro", piše britanski list.

"Gadafi i mi znamo da Libija nema budućnost kroz nametanje kulta ličnosti narodu. Svesni smo da su zemlji potrebne opsežne reforme", navodi Gardijan prenoseći izjavu neimenovanog zvaničnika iz Tripolija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.