Hag naredio Gadafijevo hapšenje

Izvor: B92, 27.Jun.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag naredio Gadafijevo hapšenje

Hag -- Sudije Međunarodnog krivičnog suda naredile su hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina i šefa obaveštajne službe zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti.

Sudije su saopštile da je Gadafi tražen zbog organizovanja ubijanja, povređivanja, hapšenja i utamničenja više stotina civila, kao i za pokušaj prikrivanja zločina.

Tužilac Luis Moreno-Okampo optužio je Gadafija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njegove snage za pucanje na demonstrante, granatiranje pogrebnih povorki i korišćenje snajpera za ubijanje ljudi.

Tužioci sada smatraju da su ti rani napadi samo početak zločina koje su počinile snage lojalne Gadafiju.

"Zločini se nastavljaju danas u Libiji. Gadafi mora da bude uhapšen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili u Libiji", navodi se u saopštenju Morena-Okampa.

Savet bezbednosti UN je 26. februara naredio Sudu da istraži zločine u Libiji, a Moreno-Okampo je nekoliko dana kasnije otvorio zvaničnu istragu.

On je 16. maja tražio hapšenje Gadafija, njegovog sina i Al Sanusija.

Izdavanje naloga za hapšenje moglo bi da oteža napore da se pregovorima okončaju sukobi u Libiji koji traju više od četiri meseca.

Međunarodni sud pravde, međutim ne raspolaže policijskim snagama i do sada se susretao sa brojnim teškoćama u privođenju osumnjičenih.

Najveća verovatnoća za privođenje Gadafija je, prema oceni agencije AP, ako libijski pobunjenici uz pomoć NATO-a preuzmu kontrolu nad Libijom, uspeju da ga uhapse i pristanu da ga izruče.

U do sada jedinom slučaju protiv nekog šefa države, IČ je dva puta izdao međunarodni nalog za hapšenje predsednika Sudana Omara al Bašira po optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Darfuru, ali je i dalje na slobodi.

Bašir je više puta putovao u prijateljske zemlje i nije bio uhapšen.
Pogledaj vesti o: Hag,   Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.