Gde je Gadafi?

Izvor: B92, 21.Avg.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je Gadafi?

London -- Lider Libije Moamer Gadafi napustio je domovinu i uputio se ka Venecueli,izjavio je britanski sekretar spoljnih poslova Vilijem Hejg.

Hejg je to izjavio pozivajući se na informacije "koje su došle" do njega

Posle hitnog sastanka šefova diplomatije EU u Briselu o situaciji u Libiji, britanski ministar je upitan da li Britanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili neka druga zapadna zemlja zna da li je Gadafi napustio Tripoli.

"Nemam informacije da je on tamo, mada su do mene došle neke informacije koje sugerišu da je on na putu za Venecuelu", rekao je Hejg.

Britanski zvaničnici su naglasili da je Hejg aludirao "ne na izveštaje medija, već na informacije iz drugih kanala".

"Ovo je verodostojna informacija", rekao je jedan neimenovani diplomata.

Jedan viši izvor iz venecuelanske vlade opovrgao je izveštaje da je Gadafi na putu ka toj južnoameričkoj zemlji, na čijem čelu se nalazi Ugo Čaves, koji je ranije nudio Gadafiju utočište.

Taj izvor je naveo da su informacije o Gadafijevom odlasku u egzil "neosnovane glasine".

Svetski mediji danas se pozivaju na različite izvore i prenose da je Gadafi napustio Libiju, navodeći različite destinacije ka kojima se libijski lider uputio.

Neki mediji tvrde da je Gadafi, u pratnji dva sina krenuo u Italiju, dok se Dejli telegraf u najnovijim informacijama poziva na izjave stanovnika Tripolija, koji tvrde da su Gadafi i sinovi najverovatnije otišli u Alžir.

Britanski podsekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Alister Bert rekao je u intervjuu za privatnu televiziju Skaj njuz da je počeo "ustanak u Tripoliju" i da je situacija u Libiji dostigla "tačku izuzetne važnosti".

On je ocenio da je teško utvrditi šta se tačno u gradu dešava, kao i da "niko ne zna koliko će biti teško, kako će se snage lojalne Gadafiju ponašati na terenu i koliko dugo će trebati da shvate da je igra došla do kraja i da treba, kao neki visoki zvaničnici, da napuste Gadafija".

Libijski pobunjenici su saopštili da su sinoć u saradnji sa NATO-om počeli prvi napad na prestonicu Tripoli, a u gradu su se tokom noći čuli neobično jaki pucnji i eksplozije, preneli su svetski mediji.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Tripoli

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HEJG: GADAFI NA PUTU ZA VENECUELU ?!

Izvor: Kurir, 21.Avg.2011

LONDON- Lider Libije Muamer Gadafi napustio je domovinu i uputio se ka Venecueli,izjavio je britanski sekretar spoljnih poslova Vilijem Hejg pozivajući se na informacije " koje su došle" do njega...Posle hitnog sastanka šefova diplomatije EU u Briselu o situaciji u Libiji, britanski ministar je upitan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.